IS pleegt meerdere aanslagen in Iraanse hoofdstad

Print
IS pleegt meerdere aanslagen in Iraanse hoofdstad

Politiemensen proberen mensen te helpen bij het parlementsgebouw. Afbeelding: EPA

Door twee terroristische aanslagen in Teheran zijn volgens Iraanse media woensdag zeker zeven doden en tal van gewonden gevallen.

Een groepje van drie of vier aanvallers is het parlementsgebouw binnengedrongen en begon te schieten. Er zouden zeker zeven mensen zijn gedood. Ook een aanvaller is omgekomen. De daders hebben vervolgens vier mensen in gijzeling genomen, meldde het persbureau Tasnim.

Khomeini
Ten zuiden van de stad werd het mausoleum van de grondlegger van de Islamitische Republiek Iran, de ayatollah Khomeini (1902-1989), aangevallen. Daarbij heeft een van de daders zichzelf opgeblazen en zou een beveiliger zijn gedood. Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat er woensdag twee terroristische aanslagen zijn geweest. De daders zijn mogelijk soennitische extremisten.

Sjiitisch
Iran wordt sinds Khomeini's revolutie van 1979 geregeerd door een aartsconservatieve sjiitische geestelijkheid. Meer dan 90 procent van 80 miljoen Iraniërs is sjiitisch. Iran is daarmee de belangrijkste sjiitische mogendheid. Het land bemoeit zich steeds vaker met de bestrijding van soennitische extremisten die de sjiieten niet als moslim beschouwen.

Syrië
In Syrië neemt Iran al jaren deel aan de burgeroorlog aan de zijde president Bashar al-Assad. De belangrijkste rebellengroepen die tegen Assad vechten, bestaan uit soennitische extremisten die die steun genieten in Arabische Golfstaten. De spanningen tussen Iran en de Golfstaten neemt daardoor verder toe.

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de twee aanslagen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →