Dader aanval Notre-Dame zwoer trouw aan IS

Print
Dader aanval Notre-Dame zwoer trouw aan IS

Afbeelding: AFP/Martin Bureau

De man die dinsdag in Parijs politieagenten aanviel met een hamer, deed dat vermoedelijk namens Islamitische Staat. De politie doorzocht in de nacht van dinsdag op woensdag zijn huis in de Franse hoofdstad en vond daar videomateriaal waarin de man trouw zweert aan de terreurbeweging.

De man bestormde dinsdag in de namiddag meerdere agenten voor de beroemde kathedraal Notre-Dame in het centrum van de stad. Hij haalde direct uit met een hamer, zo is op beeldmateriaal te zien. Een politieman raakte lichtgewond. De afdeling terrorismebestrijding van het Franse Openbaar Ministerie doet onderzoek naar het voorval, waarbij de dader werd neergeschoten. Hij zou tijdens de aanval ,,dit is voor Syrië'' hebben geroepen.

Aangehouden
De belager, die volgens verschillende media een veertig jaar oude Algerijn is, werd woensdagochtend in het ziekenhuis officieel aangehouden.

In Frankrijk ging diezelfde dag een werkgroep tegen terrorisme van start. Daarin werken alle inlichtingendiensten na een aanslag samen. Het is het initiatief van de Franse president Emmanuel Macron, die tijdens zijn presidentscampagne nog het verwijt kreeg weinig aan de veiligheid in het land te willen doen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →