Onderzoek fijnstof uitgebreid met verkeersonderzoek

© Archief ANP

De provincie Limburg laat nog dit jaar onderzoek uitvoeren in Venray en Horst aan de Maas naar de uitstoot van zogeheten endotoxinen door pluimveebedrijven.

Jan Hensels

Endotoxinen zijn resten van celwanden van dode bacteriën die in verband worden gebracht met gezondheidsklachten.

BlootstellingZo waarschuwde de Gezondheidsraad werknemers bij veebedrijven er al eerder voor dat langdurige blootstelling aan endotoxinen onder meer tot verminderde longfunctie en chronische bronchitis kan leiden.

Het onderzoek in Noord-Limburg sluit aan bij het onderzoek naar de uitstoot van fijnstof door pluimveebedrijven dat de Universiteit van Utrecht dit jaar in opdracht van de provincie uitvoert in Nederweert. Het is de bedoeling dat het endotoxinenonderzoek eveneens dit jaar plaatsvindt.

VerkeerDe provincie wil het onderzoek naar de uitstoot van fijnstof door kippenbedrijven ook uitbreiden met onderzoek naar fijnstof afkomstig van drukke verkeersaders en industrie. Bij het onderzoek naar verkeer denkt de provincie aan metingen bij drukke wegen als A2, A73 en A67.

De komende tijd wordt nog uitgewerkt waar en door wie dat onderzoek exact wordt uitgevoerd. De uitkomsten van de onderzoeken wil de provincie betrekken bij de discussie over fijnstof. Volgens gedeputeerde Daan Prevoo zorgen de aanvullende onderzoeken ervoor dat er een completer beeld ontstaat over de problematiek.

Lees meer over het onderzoek naar fijnstof in de krant van donderdag.