Populaire friterie Heerlen stopt ermee, vertrek Arcus was doodsteek

Piet van Kollenburg© Bas Quaedvlieg

Piet van Kollenburg zegt dat hij het nog vier jaar heeft volgehouden in Heerlen, maar nu de handdoek in de ring moet gooien: Friterie PeeWee stopt.

Siebrand Vos

"Nadat het Arcuscollege naar de rand van Heerlen verhuisde, merkten wij dat meteen. De omzet kelderde fors. Ondertussen bleef ik hopen op ontwikkeling van Schinkel-Zuid en de komst van Primark. Het mocht niet zo zijn."

ScholierenVan Kollenburg (62) is een bekende Heerlense ondernemer. In 1981 nam hij café Bijsmans over van zijn vader. Hij dreef toen in de Honigmannstraat al friture ’t Spit, dat na verhuizing naar het huidige pand werd omgedoopt tot Friterie PeeWee. Toen de scholieren uit de binnenstad verdwenen, gaf hij het interieur van het opvallend ruime pand een ‘hipster-aankleding’ met vintage spullen en foto’s. Maar veel hielp dat niet.

"Deze friture moet het hebben van het gewone publiek. En ook dat komt steeds minder in de binnenstad. Het aantal passanten is in een paar jaar tijd fors gedaald. Het is veelzeggend dat maandag en zaterdag inmiddels de slechtste dagen zijn. Doordeweeks heb je nog de ambtenaren en andere werkers. Koopzondagen kosten de meeste ondernemers alleen maar geld, daar doe ik niet aan mee."

TerugloopDe waarde van de grote friterie is in een paar jaar tijd achteruit gehold, verzucht Van Kollenburg. ‘’Ik kan me wel voor de kop slaan dat ik vier jaar geleden niet heb verkocht, toen er een gunstig bod op de zaak lag. De omzet is sindsdien gehalveerd. Dat ligt zoals gezegd niet alleen aan Arcus. Om me heen zie ik veel terugloop. Ik kan zo vier of vijf zaken noemen die ermee gaan stoppen."

Van Kollenburg verwijt de gemeente Heerlen dat ze Arcus toestemming gaf te verhuizen, de binnenstad liet verslonzen en strijdende partijen in het centrum niet heeft samenbracht. "Op het illegale bouwsel naast ons heb ik vijftien jaar geleden al gewezen. Is nooit iets mee gedaan. Waar Maastricht zich goed heeft ontwikkeld, daar is Heerlen al met al achtergebleven. Ik ben er wel van overtuigd dat Heerlen na de grote facelift die staat gepland weer ‘beter’ wordt. Maar of het weer de koopstad wordt die het ooit was? Ik moet het nog zien. Heerlen heeft het laten ontglippen."