ENCI-groeve: natuurgebied ten onder aan eigen succes

Het duiken vanaf de mergelkliffen was niet verantwoord. De drukte bij het natuurbad viel niet te beheersen.  © Jean-Pierre Geussens

De ENCI-groeve is ten onder gegaan aan het eigen succes. De nieuwe natuur werd overspoeld door de mens; de veiligheid was niet meer te garanderen. Nu wordt de balans opgemaakt. Hoe kan de groeve weer verantwoord open?

Pascale Thewissen en Vikkie Bartholomeus

De zware ijzeren poort is dicht. ‘Wandelaars naar het zuiden dienen om de groeve heen te lopen’, staat te lezen op een waarschuwingsbord.

De ENCI-groeve zelf is vanwege de onveilige situatie gesloten. ‘Excuses hiervoor. We werken aan een oplossing.’ Een werkneemster van beveiligings­bedrijf Fortas zit op een klapstoeltje te koukleumen. Het hekwerk om de mergelkuil is niet hoog genoeg om ongewenste bezoekers buiten te houden. En dus is er dagelijks toezicht, zowel aan het einde van de Luikerweg, bovenaan de trap, als bij Chalet d’n Observant aan de Lage Kanaaldijk. „Van ’s ochtends acht tot ’s avonds acht”, verzucht ze.

EuforieFraaie rotspartijen en azuurblauw water. Hoe groot was de euforie toen dit unieke stukje Maastricht op 12 april dit jaar eindelijk openging voor publiek. En hoe groot de deceptie toen afgelopen vrijdag het bericht kwam dat de groeve met onmiddellijke ingang is gesloten.

Het unieke recreatiegebied op - of eigenlijk in - de Sint Pietersberg blijkt ten onder gegaan aan zijn eigen succes. De enorme toeloop - er wordt gesproken over in totaal 90.000 mensen - was niet ingecalculeerd. ­Achteraf gezien was er misschien sprake van de nodige naïviteit. Jarenlang was er naar dit moment toegeleefd. Boswachters twitterden de meest prachtige plaatjes van de ENCI-groeve. Een gratis toegankelijk strand in een bijna idyllische setting. En dat met hitterecords in het vooruitzicht.

„Spannend”, vond boswachter Frenk Janssen het om mensen toe te laten tot dit curieuze landschap. Een experiment eigenlijk. Hij sprak profetische woorden op de dag van de opening. „We zijn erg benieuwd wat de balans in dit gebied gaat ­worden tussen veiligheid aan de ene kant en natuur aan de andere kant. Tussen rust aan de ene kant en beleven aan de andere kant. Wat laat je toe en wat gaat te ver? Het zal een leerproces worden.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu