Tien jaar voor brandstichting café Dacus

Print
Tien jaar voor brandstichting café Dacus

Afbeelding: ANP Xtra

Cor S. is tot een celstraf van tien jaar veroordeeld wegens brandstichting.

Het hof in Den Bosch acht bewezen dat de 33-jarige Hoensbroekenaar in maart 2015 het Kerkraadse café Dacus in brand heeft gestoken.

Straf
Cor S. ging in hoger beroep tegen de acht jaar cel die de rechtbank in Maastricht hem een jaar geleden had opgelegd. Het OM in Den Bosch vroeg vervolgens om een langere straf, omdat de verdachte blijft zwijgen en bovendien de levens van het gezin (vader, moeder en twee kinderen) dat boven het café woonde in gevaar had gebracht.

Vrijspraak
De advocaat van Cor S. vroeg om vrijspraak in verband met een gebrek aan bewijs. Daar ging het hof niet in mee. Twee getuigen verklaarden na de brandstichting twee mannen op een scooter te hebben zien wegrijden. Cor S. werd na een achtervolging door een politieauto aangehouden en daarbij door een politiehond gebeten. Toen hij door een arts werd behandeld bleek hij brandwonden te hebben. Bovendien rook hij naar motorbenzine, de brandstof die ook op de cafédeurmat was aangetroffen. 

Motorclubs
Justitie gaf eerder aan te vermoeden dat een strijd tussen motorclubs als motief voor de brand moet worden gezien. Daar wordt in de uitspraak met geen woord over gerept. Cor S. weigert namelijk openheid van zaken te geven over de daad waarvoor hij veroordeeld is. De Hoensbroekenaar moet de benadeelden ook een schadevergoeding betalen van in totaal ongeveer 33.500 euro.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →