Volgens Comey wilde Trump "loyaliteit"

De ontslagen FBI-directeur James Comey.© AFP/Eric Thayer

Voormalig FBI-directeur James Comey heeft verklaard dat president Donald Trump hem heeft gevraagd af te zien van een onderzoek naar ex-veiligheidsadviseur Michael Flynn. Deze zou mogelijk meer weten over beïnvloeding van de verkiezingen in 2016 dor de Russen.

ANP

Trump zei tegen Comey: "Ik heb loyaliteit nodig. Ik reken op loyaliteit." De ontslagen FBI-baas liet dat weten in een geschreven getuigenis, die woensdag werd gepubliceerd.

EtentjeComey zal donderdag persoonlijk getuigen voor de veiligheidscommissie van de Senaat. Hij verklaarde uitvoerig te zullen ingaan op een diner dat hij met Trump had op 27 januari, een week na diens intrek in het Witte Huis. Comey onthulde alvast dat Trump hem tijdens dat etentje had gevraagd of hij directeur van de FBI wilde blijven. Hij raakte bezorgd dat Trump "een soort beschermingsrelatie" probeerde te creëren.

"Dat verontrustte me nogal, gegeven de traditioneel onafhankelijke status van de leidinggevende tak van de FBI", schreef Comey, die begin mei uit zijn functie werd ontheven. Het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging hangt als een donkere wolk boven de president en zijn regering al sinds hun aantreden. Het Kremlin ontkent alle verdachtmakingen, volgens Trump is het een verzonnen complot.

NoodzaakNiettemin besloten commissies van het Congres zelf research te doen in deze kwestie. Mark Warner, de toonaangevende Democraat in de Senaatscommissie veiligheid, benadrukte woensdag de noodzaak ervan. Dat deed hij nadat topfunctionarissen van de inlichtingendiensten hadden geweigerd vragen te beantwoorden over pogingen van Trump het onderzoek te dwarsbomen.

"De leiders van onze geheime diensten hadden beschuldigingen aan het adres van Trump kunnen ontzenuwen. Ze kozen ervoor dat niet te doen en legden niet uit waarom ze niet wilden antwoorden. Dat zegt mij dat we meer onderzoek moeten doen", aldus Warner via Twitter.