Roerdalen kampt met geldtekort en schroeft belasting op

Print
Roerdalen kampt met geldtekort en schroeft belasting op

Afbeelding: Istock

Roerdalen moet de komende jaren de broekriem aanhalen om het huishoudboekje op orde te krijgen.

Dat blijkt uit de eerste berekeningen van de gemeente voor de begroting van 2018. Deze berekening, kadernota genoemd, voorspelt miljoenentekorten als er niet wordt ingegrepen.

Kosten
Onder meer de sociale werkvoorziening Westrom gaat veel geld kosten (vijf ton) en ook in het zogenaamde ‘sociaal domein’ (jeugdhulp, huishoudelijke hulp) worden enorme tekorten verwacht, in 2021 ongeveer 1,5 miljoen euro.

Burgers draaien op voor de kosten
De grote vraag is dan: hoe maak je het huishoudboekje kloppend? Dan komen de beproefde methoden om de hoek kijken: belastingverhoging voor inwoners (twee procent verhoging onroerende-zaakbelasting) én toeristen en tegelijkertijd bezuinigen (op het openbaar groen en de wegen). "Door te bezuinigen, inkomsten te verhogen en de lasten voor onze toeristen en inwoners te verhogen verdelen we de pijn en kunnen we veel voorzieningen in stand houden die onze inwoners belangrijk vinden”, aldus B en W. Het college wil in ieder geval niet draconisch schrappen in de taken van de gemeente. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →