Winkelcentrum Brusselse Poort krijgt na jaren toch opknapbeurt

© De Limburger/Loraine Bodewes

De nieuwe eigenaar van winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht-West wil het complex gaan vernieuwen en uitbreiden. Dat hebben de zittende ondernemers te horen gekregen.

De Redactie

De winkeliers zijn terughoudend in hun reacties op het voornemen. Eerst zien, dan geloven, is op te tekenen. Ze wachten al jaren op een opwaardering van het sterk verouderde Brusselse Poort, ooit een van de modernste winkelcentra van Europa.

PlannenDiverse plannen voor een fikse uitbreiding en modernisering van het complex passeerden de afgelopen jaren de revue, geen kwam in uitvoering. Dat had alles te maken met eigendomswissels. Onzekerheid voor veel ondernemers was het gevolg.

InvesterenDe winkeliersvereniging kreeg weer enig vertrouwen in de toekomst na kennismaking met de nieuwe eigenaar HB Capital, die aankondigde te willen investeren in het winkelcentrum. Op 2 mei werden de ondernemers bijgepraat. Ze kregen te horen dat bij het centrum 400 extra parkeerplekken komen en de chaotische verkeersinfrastructuur wordt aangepast. Het Mercatorplein krijgt een opwaardering en het stuk grond waarop het voormalige GAK-gebouw stond, krijgt weer een functie.

Zuinige verlichtingDe nieuwe eigenaar neemt het jongste plan voor Brusselse Poort als uitgangspunt. Het behelst een beperkte uitbreiding van het winkelareaal. Hoeveel is onduidelijk. Het hele complex krijgt geautomatiseerde en energiezuinige ledverlichting. HB Capital wil met het opwaarderen beginnen zodra de Noorderbrug is verlegd en wegen in de buurt op het nieuwe tracé zijn aangesloten.

De werkzaamheden zullen in 2019 en 2020 worden uitgevoerd, kregen de winkeliers te horen.