Dit logo moet Limburg van zijn 'Calimero-complex' afhelpen

© iStock/Logo voor Limburg

Bescheidenheid is goed, valse bescheidenheid niet. En van dat laatste heeft Limburg veel last. De provincie herbergt de mooiste bedrijven, de fraaiste landschappen en de creatiefste artiesten, alleen weet niemand buiten Limburg dat. Een logo voor Limburg moet dat veranderen. Een gesprek met de initiatiefnemers.

Peter Kamps

Yvonne Linssen (38) en Theo Joosten (51) hebben op het eerste oog weinig gemeen. Zij is directeur- aandeelhouder van jachtenbouwer Linssen Yachts in Maasbracht, hij is gitarist bij de Limburgse band Rowwen Hèze. Toch delen beiden dezelfde passies en interesses. Dat zijn hun liefde voor Limburg en marketing. Nu staan ze aan de vooravond van wat hun eerste gezamenlijke productie is: ‘een logo voor Limburg’.

Geen smoelDe basis daarvoor is gelegd bij een studieclub voor ondernemers waar beiden elkaar ontmoet hebben. De prangende vraag kwam daar al snel op tafel. Waarom heeft Limburg geen smoel, terwijl hier toch zoveel gebeurt wat de moeite waard is? Of het nu om muziek gaat, de maakindustrie, het landschap, winkelen, carnaval, cultuur, wielrennen, logistiek , festivals en ga zo maar door.

Calimero-complexLimburg heeft kortom genoeg om trots op te zijn, maar moet dat eindelijk eens gaan uitdragen, constateerde het duo. Bescheidenheid is goed, als het maar met mate is. Limburg daarentegen verdrinkt erin, we maken ons kleiner dan we zijn, vindt het duo. Limburg moet af van dat Calimero-complex, dat in Noord-Limburg zo mogelijk nog groter is dan in Zuid-Limburg, constateert Joosten.

KwaliteitsproductenMaar hoe? Met een logo. Een beeldmerk dat uitstraalt hoe trots Limburg is op zijn kwaliteitsproducten, zoals stroop, bier, vlaai, Livar-vlees, maar ook op Pinkpop, André Rieu , en de Mini’s van VDL Nedcar. De keuze op een grote L als ondergrond ligt voor de hand, want die letter is immers de eerste letter van de naam van de provincie. Icoontjes moeten vervolgens al die Limburgse succesnummers verbeelden. Een kind kan de was doen. Zo simpel is het in de praktijk natuurlijk niet. Het ontwerp zelf wel. Het Unileverconcern ging Limburg voor met een brede U met daarin afgedrukt alle wereldmerken van het voedingsmiddelenconcern.

Moeilijker wordt de afweging welke icoontjes wel en welke geen plek op die letter krijgen. Want Linssen en Joosten willen hoe dan ook voorkomen dat het logo uitdraait op een cliché- beeld van Limburg, met een overdreven hoog vlaai-, schuttersen carnavalgehalte. Overdaad schaadt, ook in dit geval. Het logo moet juist niet stigmatiseren, maar de kracht van het moderne Limburg laten zien, de identiteit van de Limburger verbeelden.

Joie de vivreWat die identiteit dan wel is? Een even gevoelig als gevaarlijk thema, want dé Limburgse identiteit bestaat niet, hooguit een grootste gemene deler. Linssen en Joosten hebben er daarom in een speciaal werkgroepje over nagedacht. Ze komen met een handvol typeringen: joie de vivre, Deutsche Gründlichkeit, Hollandse nuchterheid, eigen verantwoordelijkheid, platte organisatiestructuur.

VerbodenOp het logo mag dus veel en moet maar weinig. Eén ding is wel strikt verboden. Politieke uitingen. Het logo van de PVV, een meeuw in de nationale driekleur, zul je op ‘een logo voor Limburg’ niet aantreffen. Hoe populair de partij van Wilders in Limburg ook is. Dat geldt eveneens voor een afbeelding van Roermondenaar Jos van Rey. Ook de Limburgse vlag en leeuw zijn verboden vanwege de politieke en bestuurlijke lading die in beide attributen verscholen ligt. Dat Linssen en Joosten zich het recht voorbehouden om icoontjes te weigeren, volgt uit de gekozen opzet. Beiden willen hun logo van onderop tot stand zien komen. Vandaar dat zij mensen nadrukkelijk oproepen om met suggesties te komen en mee te denken. Ook kunnen mensen stemmen op icoontjes van hun voorkeur. Daartoe is een website opgericht die vandaag in de lucht komt.

StatementDie wedstrijd mag ook als een statement gezien worden. ‘Een logo voor Limburg’ moet het werk zijn van de Limburgers zijn. Politieke bemoeienis is uit de boze. Niet alleen omdat dan zaken van bovenop opgelegd worden, maar ook omdat het dan veel te lang duurt, vinden Linssen en Joosten. Toch kunnen ze niet helemaal buiten de politiek. Zo heeft de provincie het budget van 30.000 euro deels beschikbaar gesteld.

IntegerHet treft dan wel weer dat de stichting waarin ‘een logo voor Limburg’ is ondergebracht geen winstoogmerk heeft. Bedrijven mogen geen icoontje kopen, alleen het initiatief steunen. Want Limburg moet niet alleen een krachtig logo krijgen, het moet ook een integer logo zijn. Anders wordt Limburg opstoten in de vaart der volkeren een aanfluiting, ondanks de enthousiaste tandem Linssen- Joosten.