Van Marwijk: 'Vooraf geen woord gezegd over minuut stilte'

© Twitter/Jantje Boskamp

Volgens Bert van Marwijk, bondscoach van Saoedi-Arabië, was zijn ploeg voor de interland tegen Australië niet geïnformeerd over een minuut stilte voor de slachtoffers van de terreuraanslag in Londen, zo laat hij aan De Limburger weten.

Roel Wiche

Zijn spelers deden niet mee aan het eerbetoon, tot ongenoegen van het Australische publiek. 

Geen woord gerept
Van Marwijk: "De minuut stilte was zeer slecht gecommuniceerd. Een dag voor de wedstrijd was er een uitgebreide briefing over het draaiboek van de wedstrijddag en is er met geen woord gerept over een minuut stilte. Vlak voor de wedstrijd is er pas iets over gezegd en was het ook onduidelijk bij de Saoedi's waar de minuut stilte precies voor was." 

Volgens de coach uit Meerssen is een minuut stilte ‘in de cultuur van de Saoedi’s ongebruikelijk’. "Natuurlijk hebben ze respect voor slachtoffers maar dat wordt getoond door bidden, liefdadigheid en andere manieren dan een minuut stilte." 

Meteen gaan staan
Toen Van Marwijk in de gaten kreeg dat er een eerbetoon was, deed hij naar eigen zeggen direct mee. "Wij zijn als technische staf onmiddellijk gaan staan." De voormalig bondscoach van Oranje had onder meer Mark van Bommel als assistent aan zijn zijde.

Van Bommel reageert via Twitter over de ophef. Hij vindt het ongelooflijk dat ze zich moeten verantwoorden "na manipulatie van de beelden".

Op sociale media wordt internationaal met afschuw gereageerd op het negeren van de minuut stilte door de ploeg van Saoedi-Arabië. Australië won met 3-2, mede door twee goals van ex-Roda-spits Tomi Juric. 

Lees ook: Ophef: Team van Bert van Marwijk doet niet mee aan minuut stilte