Comey heeft geen twijfel over bemoeienis Russen bij verkiezingen

© AFP/Saul Loeb

Voormalig FBI-directeur James Comey twijfelt er niet aan dat Rusland zich heeft bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij voegde toe dat president Donald Trump hem niet rechtstreeks heeft gevraagd het Ruslandonderzoek stop te zetten.

ANP

Ook het ministerie van Justitie zou geen druk hebben uitgeoefend om een einde te maken aan het onderzoek naar Russische inmenging in de stembusgang, verklaarde het gewezen hoofd van de federale recherche tijdens een hoorzitting voor de inlichtingencommissie van de Senaat.

BeïnvloedenComey herhaalde later dat er geen twijfel over bestaat dat vanuit de top van de Russische regering is aangestuurd op het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen. Hij bevestigde dat het ging om een "vijandige daad" door Moskou.

"De Russen bemoeiden zich in 2016 met onze verkiezingen", benadrukte Comey. Ze deden dat volgens de voormalige FBI-baas 'doelgericht' en met 'overweldigende technische middelen'. De inlichtingen zouden geen ruimte bieden voor twijfel over de betrokkenheid van het Kremlin.

OnderbuikgevoelVoormalig FBI-directeur James Comey besloot onder meer op basis van een 'onderbuikgevoel' om geschreven verslagen bij te houden van zijn gesprekken met president Donald Trump. Hij vermoedde dat hij dergelijke verslagen nodig zou hebben om de FBI "te beschermen".

Comey erkende tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat verder dat hij een vriend heeft gevraagd door hem opgetekende informatie over de gesprekken met Trump te delen met de pers. "Ik dacht: dat zal leiden tot de benoeming van een speciale aanklager."