Stelende penningmeester mogelijk niet de cel in

© MGL/ Yules van Rees.

De oud-penningmeester die ruim 750.000 euro van de Roermondse Christoforusparochie stal en overmaakte naar wat later een Afrikaanse oplichtersbende bleek te zijn, heeft in hoger beroep vijftien maanden voorwaardelijke celstraf en 200 uur taakstraf tegen zich horen eisen.

Remco Koumans

Indien het gerechtshof de eis van justitie volgt, zou dat betekenen dat Henk J. (78) toch niet de cel in hoeft voor zijn vergrijp.

GevangenschapIn eerste aanleg was hij door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot 21 maanden celstraf waarvan 14 voorwaardelijk. In de praktijk zou hij dan zeven maanden achter de tralies moeten. Omdat hij stelt een gevangenschap niet aan te kunnen, ging J. in hoger beroep.

Eenzame vrouwTussen maart 2015 en september 2015 maakte J. het geld van de parochie over in de veronderstelling dat hij contact had met een eenzame vrouw die hij kon helpen. Achteraf bleek dat hij was opgelicht door een bende en dat het geld nooit meer terug zou komen.

TerugbetalenJ. trof een terugbetalingsregeling met de kerk. Tot op heden heeft hij zo’n 125.000 euro van de ruim 750.000 euro terugbetaald, zo werd donderdag duidelijk tijdens het hoger beroep in Den Bosch.

Het gerechtshof in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.

Meer over deze zaak in De Limburger van vrijdag 9 juni.