Weinig hoop op doorstart met GroenLinks bij formatie

Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) verlaten het Catshuis na overleg met VVD-leider Mark Rutte.© ANP

De poging om GroenLinks opnieuw aan de formatietafel te krijgen verloopt uiterst stroef. Bronnen in Den Haag stellen dat het migratiedossier nog steeds een principieel struikelblok vormt. Dat zou donderdagavond of vrijdag tot de conclusie kunnen leiden dat verder praten geen zin heeft.

AD

GroenLinks werkt aan een ‘formulering’ die ook voor VVD en CDA te verteren zou moeten zijn, zonder dat de partij door de eigen ‘principiële ondergrens’ gaat. Partijleider Jesse Klaver lijkt daarbij hulp te krijgen van D66, dat vurig hoopt dat GroenLinks bereid is verder te onderhandelen.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vervoegde zich donderdagmiddag op de kamer van de GroenLinks-leider. Hij wilde na afloop echter niet zeggen wat er besproken was.

Informele gesprekkenOpvallend is wel dat CDA-leider Sybrand Buma na dit onderonsje koers zette naar het Torentje, om zich daar te vervoegen bij VVD-premier Mark Rutte. Donderdagavond om 20.00 uur treft het viertal elkaar opnieuw op het Catshuis, voor een hervatting van de ‘informele gesprekken’ onder leiding van informateur Herman Tjeenk Willink.

Principieel tegen regelIn kringen rond de onderhandelende partijen klinkt echter weinig hoop op een succesvol vervolg. GroenLinks zou principieel blijven weigeren toe te staan dat vluchtelingen alleen nog een asielaanvraag buiten Europa mogen doen of anders worden teruggestuurd.

Deze regel bestaat nu al voor vluchtelingen die vanuit Turkije naar Europa willen en zou in de toekomst ook van toepassing moeten zijn bij vluchtelingenstromen uit bijvoorbeeld Libië. GroenLinks wil de mogelijkheid van een asielaanvraag op Europees grondgebied echter openlaten.

ZwartepietHet meningsverschil is volgens ingewijden zo fundamenteel dat er eigenlijk niet uit te komen is. Dat die conclusie vooralsnog niet is getrokken zou kunnen komen doordat geen van de vier partijen van tafel durft te lopen, uit vrees dat die partij dan de zwartepiet krijgt toegespeeld.

GesprekkenDe fractieleiders VVD, CDA, D66 en GroenLinks kwamen donderdagochtend voor het eerst sinds de breuk op 15 mei weer gezamenlijk bijeen. Het gesprek duurde ruim vier uur. In de dagen daarvoor waren er in verschillende samenstelling al diverse gesprekken tussen de hoofdrolspelers. Woensdag zaten Klaver en Rutte thuis in het huis van Tjeenk Willink. Maandag kwamen Rutte, Buma en Pechtold daar al bij elkaar.