Training rond dodentruck: bloedbad in Vredepeel

© Lé Giesen

Een bloedbad in Vredepeel. Voor het eerst onderwierp de Veiligheidsregio Limburg-Noord zich donderdag aan een training gericht op een terreursituatie. Een reportage.

Eric Seuren en Marco van Kampen

Een meisje wordt verzocht om ‘effe heel erg dood te zijn nu’. Iemand anders vraagt om nog een portie hersens. En bij een meneer met een afgerukt been wordt wat extra chemisch bloed toegevoegd.

OefeningWelkom in de wereld van 2-Rescue. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vormgeven van realistische oefeningen voor hulpverleners, in het ensceneren van crisissituaties. ­Acteurs, dus. Ze zijn bezig met de laatste voorbereidingen van een omvangrijke terreuroefening voor de hulpdiensten in de regio Limburg-Noord, bij de Luitenant-Generaal Best Kazerne in Vredepeel.

Het scenario is ijzingwekkend: een vrachtwagen met oplegger rijdt in op een massa mensen die staat te wachten bij de ingang van het ‘Who Let The Dogs Out?’-festival. De dader, een jihadist, springt vervolgens uit de truck, laat de ernstig toege­takelde chauffeur achter en slaat schietend op de vlucht. Hij laat een bloedbad achter, waarna hij zich verschanst in een woning.

AngstaanjagendHet script werd weliswaar al enkele maanden geleden geschreven, het toont angstaanjagend veel gelijkenissen met recente aanslagen in Berlijn en Londen. Het is voor het eerst dat de veiligheidsregio Limburg-Noord een dergelijke terreurtraining ondergaat.

Maar het is nodig, gezien de tijdgeest waarin we zitten. "We hebben allemaal de aanslagen wel op ons netvlies: Parijs, Londen, Berlijn, Nice, München. In ons land is er - gelukkig - niets gebeurd, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu