Zorgtekort: Venlo legt miljoenenclaim neer bij het Rijk

© De Limburger

De gemeente Venlo legt een miljoenenclaim neer bij het Rijk naar aanleiding van het tekort bij het uitvoeren van zorgtaken op het gebied van jeugd, werk en welzijn.

Harry Lucker

Dat idee kwam donderdagavond van D66-fractievoorzitter Frans Aerts die zelf dacht aan een bedrag van 25 miljoen. “We gaan nu kijken hoe we die claim gaan formuleren en daarbij is duidelijk dat de opdracht van de raad is dat de claim niet te laag moet zijn”, aldus wethouder Ben Aldewereld (VenLokaal, Welzijn).

Gestrekt beenVanuit de voltallige gemeenteraad klonk donderdagavond de roep om een lobby te starten bij het Rijk. “Ga niet braaf zitten lobbyen, maar toon lef en ga er met gestrekt been in en claim bij de staatssecretaris geld terug voor het tekort dat voor een deel is ontstaan omdat het Rijk een verkeerde verdeling heeft gehanteerd bij het verstrekken van zorgbudgetten aan gemeenten”, aldus Aerts. Die oproep vond dus gehoor.

Stevig mandaatDaarnaast maakte Aldewereld bekend dat de gemeente binnenkort een externe aanstelt met ‘een stevig mandaat’ om de problemen die Venlo ondervindt met de uitvoering van zorgtaken aan te pakken. Ook komt er een grondige analyse over waar de zorgtekorten precies zijn opgelopen en hoe dit kon gebeuren. De uitkomsten van die analyse vormen vervolgens de input voor een werkconferentie waarin de gemeenteraad, bestuur en zorgaanbieders tot oplossingen voor de tekorten moeten komen. Venlo had over 2016 een tekort van 12 miljoen euro op zorg. Voor 2017 en 2018 is de verwachting dat er nog eens een gat van in totaal 33 miljoen euro ontstaat.