Van Veldhoven keert na vijf jaar terug bij Roda JC

© ANP/Vincent Jannink

Vijf jaar na zijn afscheid als coach keert Harm van Veldhoven terug bij Roda JC als technisch directeur. Beide partijen staan op het punt om een akkoord te sluiten, zo bevestigen diverse bronnen.

Roel Wiche

De top van Roda en Van Veldhoven voerden de afgelopen dagen intensieve gesprekken met elkaar.

AfkoopsomBovendien klopte de Kerkraadse club aan bij FC Eindhoven, waar Van Veldhoven als technisch manager een contract voor onbepaalde tijd heeft. De eerstedivisionist gunt hem zijn rentree in het Parkstad Limburg Stadion, maar vraagt daar wel een bescheiden afkoopsom voor.

Roda ziet in Van Veldhoven de ideale man om het technisch beleid vorm te gaan geven. De 54-jarige tot Belg genaturaliseerde Nederlander bouwde tijdens zijn periode als coach in Kerkrade (2009-2012) een goede naam op als vakman en innemende persoonlijkheid.

Nieuwe koersRoda verwacht van hem dat hij een nieuwe, realistische koers vaart en breekt met het desastreuze transferbeleid van de vorige TD, Ton Caanen, die grote aantallen middelmatige spelers uit alle windstreken liet invliegen.

Van Veldhoven op zijn beurt heeft zijn liefde voor Roda nooit onder stoelen of banken gestoken. Na zijn vertrek uit Kerkrade was hij nog weinig succesvol. Avonturen in België (KV Mechelen, Westerlo) en India (Delhi Dynamos) duurden slechts kort. Vervolgens maakte hij de stap van het veld naar kantoor. Sinds 2016 staat hij als technisch manager onder contract bij FC Eindhoven.

EredivisieMet een terugkeer bij Roda krijgt hij de kans om opnieuw op het hoogste podium te gaan werken. Van Veldhoven wordt al maanden gelinkt aan zijn oude club, maar zaken werden pas echt concreet toen Roda een nieuw ticket voor de eredivisie wist af te dwingen.

Van Veldhoven kan straks nadrukkelijk leunen op de kennis van Huub Stevens. De oud-coach, die Roda met een flitshuwelijk van zes dagen voor degradatie behoedde, wordt adviseur van de club. Een entree in de raad van commissarissen is niet mogelijk, omdat Stevens ook bij Schalke in een dergelijke functie instapt. Combineren van beide functies is volgens de reglementen niet toegestaan.