Arts uit ambt gezet na seksueel contact met patiënt

Print
Arts uit ambt gezet na seksueel contact met patiënt

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Sittard - De Sittardse arts John Smeets (69) is uit zijn ambt gezet wegens seksuele contacten met een voormalig patiënt.

Zijn naam is op last van het tuchtcollege voor de gezondheidszorg geschrapt uit het register van artsen. Hij mag zich niet langer arts noemen en niet meer werken als arts. 

Relatie met patiënt
Smeets had tussen juli en september 2013 seksueel contact met een patiënt van een GGZ-instelling in Limburg, waar hij toen werkte. Deze patiënt was tussen 2004 en 2010 bij hem in behandeling geweest. 

Inzage in dossiers
Verder keek Smeets zonder toestemming meer dan zestig keer in dossiers van deze en andere patienten, die hij niet behandelde. Een hulpverlener mag conform de gedragscode voor artsen geen seksuele relatie aangaan met een patient. Dit geldt zowel tijdens de hulpverlening als in een zekere periode daarna, oordeelt het tuchtcollege.

Verweer
De advocaat van de Sittardenaar voerde tijdens de zitting als verweer aan dat de patiënt al lang niet meer bij de arts onder behandeling stond. Het college vindt het naïef dat Smeets er zich niet van bewust was dat er wellicht sprake was van een afhankelijke relatie. Het inzien van het dossier deed Smeets uit "vriendschappelijke gevoelens”, de dossiers van de anderen "uit belangstelling” en "omdat hij weinig te doen had”. 

Het was voor het eerst dat Smeets met de tuchtrechter in aanraking kwam. De zitting liet hij aan zich voorbij gaan, "omdat hij zich het gebeuren te veel aantrekt”. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen