OM: mogelijk meer mensen betrokken bij moord Savannah

© ANP/Remko de Waal

Bij de verdwijning en moord op de 14-jarige Savannah zijn mogelijk meerdere mensen betrokken. Daarmee houdt het Openbaar Ministerie rekening. In de zaak zit een 16-jarige jongen uit Den Bosch vast. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Savannah uit Bunschoten.

AD

De moordzaak van Savannah is heel complex, zei hoofdofficier van justitie van Midden-Nederland Jet Hoogendijk donderdagavond in het tv-programma Jinek. Er kwamen na een oproep in Opsporing Verzocht 250 tips binnen. Daar zitten volgens Hoogendijk hele waardevolle bij, die worden nagegaan door de recherche.

Puzzelstukjes"De zaak-Savannah is complexer, ingewikkeld en verloopt minder voortvarend", aldus Hoogendijk die daarmee verwees naar de soortgelijke vermissing en dood van Romy, een zaak die er achteraf gezien los van bleek te staan. "We hebben er al veel en daar zitten goeie tips tussen. Alles vanaf donderdagavond kan het ontbrekende puzzelstukje zijn dat dient om de wereld een beetje beter te krijgen."

De getuigenoproep staat nog steeds. Wie iets weet of gezien heeft van de verdwijning van Savannah, donderdagmiddag, kan zich melden bij de politie. Daarmee hoopt het OM de tijdlijn van de vermissing en de moord compleet te maken.

OpgeschaaldToen in één weekend twee veertienjarige meisjes dood werden aangetroffen, ging het OM er aanvankelijk van uit dat de zaken een verband hadden. Er werd daarom direct enorm opgeschaald, met een groot rechercheteam. Pas in de loop van zondagavond werd langzaam duidelijk dat het om twee aparte zaken gaat, die bijzonder toevallig tegelijkertijd spelen.

"Dit is zo bizar, dit maak je niet vaak mee: twee vergelijkbare moorden in een weekend." Het Openbaar Ministerie (OM) dacht aanvankelijk met één dader te maken te hebben, zei ze. "Pas in de loop van zondagavond bleek voor ons pas dat het een bizar toeval was."

Amber alertHoogendijk verdedigde bij Jinek ook het niet afgeven van een Amber Alert, dat vaak bij vermiste kinderen wordt ingezet. "Er was al zo veel bekend over Savannah, dat het niet veel zou toevoegen. Daarnaast was het idee dat ze levend teruggevonden zou worden. Er waren geen aanwijzingen dat er wat anders aan de hand zou zijn." Eerder op donderdagavond liepen in Bunschoten vele duizenden mensen mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan Savannah.

In de zaak rond de dood van Romy verwacht de hoofdofficier niet dat er nog meer aanhoudingen zullen worden verricht. "Daar hebben we op dit moment geen enkele aanwijzing voor."