Uitstel herindeling Heerlen Landgraaf dreigt

© De Limburger

Het ziet er naar uit dat er volgende maand nog geen beslissing wordt genomen over de fusie tussen Heerlen en Landgraaf. Het Burgercomité Zelfstandig Landgraaf wil dat er provinciebreed een referendum wordt gehouden over de herindeling.

Jule Peeters

Het officiële verzoek dat het comité bij de provincie heeft ingediend voldoet aan alle voorwaarden. Dat hebben de fractievoorzitters van Provinciale Staten vrijdagochtend geconcludeerd, al zijn de meeste er inhoudelijk geen voorstander van. Daarom moeten de initiatiefnemers tijd en ruimte krijgen om verder te gaan met de uitwerking van hun referendumplan.21.000 handtekeningenMocht het zo ver komen, dan moet straks elke Limburgse kiesgerechtigde zich gaan uitspreken over de herindeling in de regio Parkstad. Voor een provinciaal referendum, dat overigens nog nooit gehouden is, zijn 21.000 handtekeningen nodig. Provinciale Staten moeten nog officieel beslissen of het burgercomité door mag gaan met het plan. Maar als het verwachte groen licht volgt, krijgen initiatiefnemers tien weken de tijd om de steunbetuigingen te verzamelen.6 juliEigenlijk zou er op 6 juli in het Limburgs Parlement een besluit genomen worden over de herindeling. Dat lijkt nu in elk geval niet te gaan lukken. Als er een referendum komt, dan wordt dit waarschijnlijk gecombineerd met de gemeenteraadsverkiezingen in maart komend jaar.

Herman Gerards van het Burgercomité Zelfstandig Landgraaf is blij met het besluit van het presidium. "Ongeacht of iemand voor of tegen is, de burger moet wel de kans krijgen zich hierover uit te spreken. Dat was voor ons de reden dit verzoek in te dienen."