Geen baanverbod Maastricht Aachen Airport

Print
Geen baanverbod Maastricht Aachen Airport

Maastricht Aachen Airport. Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Er komt geen ‘baanverbod’ voor vliegveld Maastricht Aachen Airport. Een eis van die strekking is vrijdag door de rechtbank in Roermond afgewezen.

Omwonenden, onder wie rechtsgeleerde professor Tak, hadden gevraagd om een verbod om het verlengstuk van de baan te mogen gebruiken zolang diverse juridische procedures daarover niet volledig zijn afgewikkeld.

Inzage
De legalisatie van dit verlengstuk is nog niet definitief en de omwonenden willen inzage in het contract dat vorig jaar over het vliegveld is gesloten met exploitant TCGI. Die inzage hebben ze nodig om de vergunning voor het verlengstuk te kunnen aanvechten, stellen ze. De vergunning wordt binnenkort afgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, is de verwachting.

Stok
Het TCGI-contract is opgevraagd via een zogeheten Wob-procedure (Wet openbaarheid van bestuur), waarbij het ‘baanverbod’ was ingezet als een soort stok achter de deur: zolang er geen inzage is mag de baan ook niet gebruikt, aldus de eis. Volgens de voorzieningenrechter gaat dit echter te ver: een verbod om het verlengstuk te mogen gebruiken hoort niet thuis in deze Wob-procedure.

Tijd
Ook hoeft het TCGI-contract voorlopig niet te worden vrijgegeven. De provincie moet de tijd krijgen om dit verzoek in alle rust te bekijken. Het document nu al openbaar maken is onomkeerbaar, en een spoedeisend belang is er niet, oordeelt de rechtbank. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →