Geen baanverbod Maastricht Aachen Airport

Maastricht Aachen Airport.© De Limburger/Stefan Koopmans

Er komt geen ‘baanverbod’ voor vliegveld Maastricht Aachen Airport. Een eis van die strekking is vrijdag door de rechtbank in Roermond afgewezen.

Sjors van Beek en Jule Peeters

Omwonenden, onder wie rechtsgeleerde professor Tak, hadden gevraagd om een verbod om het verlengstuk van de baan te mogen gebruiken zolang diverse juridische procedures daarover niet volledig zijn afgewikkeld.

InzageDe legalisatie van dit verlengstuk is nog niet definitief en de omwonenden willen inzage in het contract dat vorig jaar over het vliegveld is gesloten met exploitant TCGI. Die inzage hebben ze nodig om de vergunning voor het verlengstuk te kunnen aanvechten, stellen ze. De vergunning wordt binnenkort afgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, is de verwachting.

StokHet TCGI-contract is opgevraagd via een zogeheten Wob-procedure (Wet openbaarheid van bestuur), waarbij het ‘baanverbod’ was ingezet als een soort stok achter de deur: zolang er geen inzage is mag de baan ook niet gebruikt, aldus de eis. Volgens de voorzieningenrechter gaat dit echter te ver: een verbod om het verlengstuk te mogen gebruiken hoort niet thuis in deze Wob-procedure.

TijdOok hoeft het TCGI-contract voorlopig niet te worden vrijgegeven. De provincie moet de tijd krijgen om dit verzoek in alle rust te bekijken. Het document nu al openbaar maken is onomkeerbaar, en een spoedeisend belang is er niet, oordeelt de rechtbank.