Topatleet was voorheen MVV-hooligan: 'Vond het stoer mee te doen'

Print
Topatleet was voorheen MVV-hooligan: 'Vond het stoer mee te doen'

Afbeelding: ANP/Olaf Kraak

Blessureleed heeft een vroegtijdig einde gemaakt aan de hardloopcarrière van Patrick Stitzinger (35). Na zeven nationale titels is de geboren Maastrichtenaar nu doordrongen van het besef: "Ik haal nooit meer mijn topniveau."

Hij bedreef zijn sport in extreme mate, tot het ongezonde toe, maar zijn gezin kwam altijd op de eerste plek. Hoe een MVV-hooligan met een stadionverbod, zich ontwikkelde tot topatleet, en ouder die er altijd is voor zijn kinderen.

De atletiekwereld zwaait morgen tijdens Maastrichts Mooiste één van ’s lands beste langeafstandslopers uit. Jouw laatste meters liep je twee weken geleden in de marathon in Edinburgh; het lichaam wil niet meer. Dit kan niet het afscheid zijn dat je voor ogen had.
"
Eigenlijk was het een proces van twee jaar, dat begon met twee scheurtjes in mijn onderrug. Daarna kreeg ik steeds op vreemde plekken blessures, die ik anders nooit had. In mijn voet, in mijn heup. Ik voelde het verval intreden en vroeg me steeds vaker af: heeft dit nog wel zin? In Edinburgh ging het de eerste kilometers nog goed, daarna kreeg ik last van mijn heup. Toen ik na achttien kilometer uitviel, wist ik: het is klaar. Dat besef was er onmiddellijk toen ik tussen de uitgestapte lopers in de bus terug naar de start zat. Het is jammer: ik ben over al mijn persoonlijke records tevreden, maar die marathon had sneller gekund. Nu sta ik op 2.15.01, daar had drie minuten vanaf gemoeten."

Wanneer werd de kiem voor jouw carrière gelegd?
"Toen ik twaalf was, won ik een schoolloop in Overbunde. Thuis was het niet echt makkelijk. Ik groeide op in de Maastrichtse achterstandswijk Wittevrouwenveld en mijn ouders gingen al vroeg scheiden. Met mij ging het de verkeerde kant op. Ik werd MVV-hooligan en deed graag mee aan rellen en knokken, met name buiten het stadion waar weinig mensen er last van hadden. Ik was een rebelse puber, vond het stoer mee te doen. Ik weet nog dat ik op een vrijdag een stadionverbod aan mijn broek kreeg na vechtpartijen in de derby tegen Fortuna en de zondag erna de Mescherbergloop won. Stond ik twee keer in de krant, om heel uiteenlopende redenen. Mijn vriendin Susan pikte dat niet en zei: wil je iets met mij, dan moet dit stoppen."

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu