Veel botbreuken bij kinderen door hoverboard

© ANP

Per maand komen er zo'n honderd tot 150 kinderen op de spoedeisende hulp terecht omdat ze lelijk ten val zijn komen met een hoverboard. In 2016 waren er ruim 1300 ongelukken met een hoverboard. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen rapportage van kenniscentrum Veiligheid.nl. In 2015 ging het nog om tientallen ongelukken met de elektrische aangedreven plank op twee wielen.

ANP

In veel gevallen breken kinderen hun polsen of armen. De meeste ongelukken gebeuren op de openbare weg; officieel mag daar met het bord op wieltjes niet worden gereden. Ter vergelijking: met een skateboard gebeuren jaarlijks 1600 ongelukken. De ernst van de verwondingen is vergelijkbaar.

De ongelukken met hoverboards zijn volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijwel allemaal te wijten aan de gebruiker. De NVWA zegt geen aanwijzingen te hebben dat bijvoorbeeld de stabilisator in de apparaten niet goed zou functioneren. De instantie doet wel onderzoek naar de hoverboards. Aanleiding zijn gevallen waarbij de accu's bij het opladen spontaan in brand vlogen.