Zeventig scheurtjes ontdekt in kernreactor Tihange

© Istock

Bij een controle van de zogenoemde ‘scheurtjesreactor’ Tihange 2 zijn in april 70 extra scheurtjes aangetroffen in het reactorvat. Dat zegt de Belgische minister Jan Jambon in antwoord op Kamervragen over de reactor, 40 kilometer ten zuiden van Maastricht.

Peter Bruijns

De extra scheurtjes zijn opmerkelijk, omdat een maand geleden de Belgische nucleaire waakhond FANC nog beweerde dat bij dezelfde inspectie geen nieuwe scheurtjes waren gevonden.

Een toenemend aantal scheurtjes zou tot een steeds grotere kans op een kernongeluk kunnen leiden.

FANC heeft steeds gezegd dat de scheurtjes het gevolg zijn van gietfouten bij de productie van het reactorvat in 1983. Sindsdien zouden de scheurtjes in het reactorvat van Tihange2 volgens FANC niet zijn toegenomen of groter geworden.

BezorgdheidVolgens Jan Jambon is er ook na de 70 recent ontdekte scheurtjes geen reden voor bezorgdheid. Dat er meer werden aangetroffen dan vijf jaar geleden, zou het gevolg zijn van een andere opstelling van de ultrasone meetapparatuur en een gebrekkig meetproces.

Op 25 juni wordt er in de Euregio een grote demonstratie gehouden om met name kernreactor Tihange 2 onmiddellijk te sluiten. Daarvoor gaan 60.000 mensen in drie landen hand-in-hand staan.