Uitlevering verdachte in moordzaak lijkt dichterbij

Het permanent monument voor Andy de Heus bij de visvijver in Stevensweert waar zijn stoffelijk overschot is gevonden.© Jeroen Kuit

De Duitse justitie heeft een rechtszaak wegens brandstichting tegen Ron S. (49) uit Sittard geseponeerd.

Jos Emonts

Hiermee komt de uitlevering naar Nederland van de verdachte in de moordzaak Andy de Heus uit Pey dichterbij.

BrandstichtingHet proces in de rechtbank van Aken tegen S. (49) is vrijdag niet doorgegaan. S. zou voor de rechter in Duitsland moeten verschijnen omdat hij wordt verdacht van brandstichting in 2011 in een Duits café op een steenworp van Sittard.

De verwachting was dat S. na de uitspraak op 4 juli in deze strafzaak naar Nederland zou worden overgebracht voor verder onderzoek en diens eventuele berechting in de zaak Andy De Heus. Hij werd in 2012 vermoord.

Zwaarder misdrijfPersofficier van justitie in Aken, Jost Schützeberg, heeft bevestigd dat het Openbaar Ministerie in Duitsland voorlopig afziet van de vervolging van S. voor deze zaak. "De man wordt in Nederland verdacht van een veel zwaarder misdrijf. Als hij daarvoor wordt vervolgd en veroordeeld, is de zaak rond de brandstichting van de baan.”

Voor het antwoord op de vraag wanneer Duitsland S. nu overdraagt aan Nederland verwijst het Duitse Openbaar Ministerie naar de collega’s in Limburg. Het parket Limburg heeft nog gereageerd op vragen hierover. Advocaat Serge Weening van S. zegt pas deze week via persvragen gehoord te hebben dat de zaak in Duitsland is geseponeerd.