Weblog Formule 1: Parkeren in de modder

© DL

© DL

© DL

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Lees de weblog vanuit Montreal van onze verslaggever Ivo op den Camp:

Ivo op den Camp

Tsjonge, wat is het soms behelpen in Montreal. De heren Formule 1-coureurs, bijna zonder uitzondering multimiljonair, moeten er hun huurauto in de modder parkeren. Ja, in de modder. En dan ook nog over een wankel bruggetje klauteren en via een wiebelend, houten vlot over de olympische roeibaan naar het rennerskwartier wandelen.

OpenluchtMontreal is een geweldige metropool. Een bruisende stad, zeker nu de zomer zich aandient en er volop party’s in de openlucht plaatsvinden. Crescent Street, of – in het Franstalige Montreal - beter gezegd Rue Crescent, is het summum. Het is ook het Sodom en Gomorra van Montreal; kortom vertier voor iedereen.

Maar daar komen de Formule 1-coureurs natuurlijk niet voor. Die houden zich op in de chique hotels en restaurants. Niemand die er iets tekort komt. Alleen op het circuit, gelegen op het Île de Notre-Dame, is het behelpen. Sinds 1978 vindt er jaarlijks een Grand Prix plaats, maar veel veranderd is er in die bijna veertig jaar niet.

AchterstalligEr is, om zo te zeggen, sprake van achterstallig onderhoud. Zelfs vaste toiletten zijn er vrijwel niet te vinden, waardoor het zomaar kan voorkomen dat plotseling Lewis Hamilton vriendelijk knikkend naast je in de portable wc-cabine zijn overall omlaag stroopt om zijn blaas te legen. Maar het ergste blijft toch die parkeerplaats, in de modder.

Glanzend gepoetstDaar kom je dan aangereden als Formule 1-coureur. Met je Maserati, Mercedes of Aston Martin, een beetje afhankelijk van de renstal waar meneer voor rijdt. Net nog glanzend gepoetst door de verhuurmaatschappij, maar nu al onder de bruine klodders. Geen egaal parkeervak om je voertuig te stallen, maar een modderig grastalud.

Tsja, ze willen toch zonodig met de auto naar het circuit komen. Twintig bolides staan er, broederlijk naast elkaar, geparkeerd voor een haastig aangebracht naambordje. We kunnen er om lachen, mijn collega’s en ik. Wij worden keurig door een gratis shuttlebusje voor de ingang van de paddock afgezet. Verschil moet er zijn.