Vier weken geëist voor plaatsen gps-tracker bij juwelier

© Ermindo Armino

Tegen drie mannen uit de Randstad is vrijdag in de rechtbank in Maastricht vier weken voorwaardelijk geëist voor het plaatsen van een gps-tracker onder een Lexus en een Bentley van Roger Stijnen, die in Sittard een juwelierszaak heeft.

Frans Pasma

Het Openbaar Ministerie zette aanvankelijk veel hoger in, maar kan de veel zwaardere beschuldiging dat de track-and-trace-apparatuur diende om een gijzeling of overval voor te bereiden niet hard maken.

Puzzelstukjes"Of dat de bedoeling was, zullen we nooit weten”, erkende de officier van justitie. Daarvoor ontbreken te veel cruciale puzzelstukjes in het omvangrijke dossier. Zo is geen technisch onderzoek gedaan naar de kastjes die onder de auto van de juwelier zijn aangetroffen. Daardoor is niet duidelijk hoe ze werken. Er valt niet meer na te gaan welke informatie via de sim-kaart van de tracker naar mobieltjes is gegaan die te linken zijn aan de verdachten. Onderzoek naar het eigen geheugen van de gps-tracker (een geheugendump) had uitsluitsel kunnen bieden, maar is niet gedaan.

Niet aanwezigDe drie verdachten, twee 24-jarige Amsterdammers en een 25-jarige man uit Beverwijk, waren niet aanwezig. Ze hebben in 2013 al 44 dagen in voorarrest gezeten. Ze kwamen destijds in beeld omdat het telefoonnummer van een van hen opdook in afgeluisterde gesprekken in verband met onderzoek naar liquidaties in de Amsterdamse staatsliedenbuurt.

Stijnen maakte in twintig jaar acht overvallen mee.