Geradicaliseerde man opgepakt, massale politie-inzet in Eindhoven

Print

Politieinzet op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Afbeelding: Bert Jansen

De politie heeft vrijdagavond in Eindhoven een 29-jarige man uit Amsterdam aangehouden die aan het filmen was bij de ingang van het PSV-stadion, waar Guus Meeuwis op dat moment een concert gaf. Hij had geen verklaring voor zijn gedrag en geen kaartje voor het concert.

Omdat uit onderzoek bleek dat de man bij de politie bekend stond als ,,mogelijk geradicaliseerd" werd hij rond 20.15 uur gearresteerd en sloeg de politie groot alarm. "Die combinatie van factoren was reden om groot op te schalen", aldus de politie.

Politiehelikopter
Eenheden uit de Brabantse provincie en ver daarbuiten werden ingezet en boven de stad vloog lange tijd een politiehelikopter. De politie droeg bomvesten en was zwaar bewapend.

De man wordt verhoord over zijn intenties. Rond 01.30 uur was de politie nog altijd massaal op de been in Eindhoven, hoewel de dreiging volgens de politie voorbij is. "Dit is uit voorzorg, maar het is wel rustig", aldus een woordvoerder.

Concert
Voor zaterdag staat een nieuw concert van Guus Meeuwis gepland. De politie wilde geen antwoord geven op de vraag of dat optreden doorgaat. "De gevolgen zijn nu niet duidelijk, ik kan daar geen uitspraken over doen."

"Blij met rustige afloop van #gmezg concert. Politieonderzoek loopt. Complimenten voor organisatie en publiek. We houden vinger aan de pols." zo twitterde de Eindhovense burgemeester John Jorritsma na afloop van het concert.

Vuurwerk
Volgens concertbezoekers werd het concert van Meeuwis verlengd om de bezoekers langer in het stadion te houden en ook bleef het gebruikelijke vuurwerk uit, aldus fans. De politie kon niet zeggen of dit op verzoek van de autoriteiten was. Meeuwis zelf of zijn manager waren niet bereikbaar.

Naar aanleiding van de aanslag in Manchester bij een optreden van Ariana Grande, was de beveiliging rond de concertreeks van Meeuwis al flink opgeschroefd, zei de zanger eerder.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →