Bakvis van vijftig en nog altijd maagd

Print
Bakvis van vijftig en nog altijd maagd

Foto: ANP/Lex van Lieshout

Kleine meisjes worden groot, maar Tina ontkomt aan de tand des tijds. Het meisje met de krullen dat al sinds 1967 meisjes wekelijks vermaakt met haar eigen stripblad ziet vandaag Sara. Tina, nog altijd het blad voor meisjes tussen servet en tafellaken, die (nog) niet zoenen, maar vooral veel giechelen en blunderen.

Toen ze tien jaar werd, zong Rob de Nijs nog een zwoel liedje voor haar: "Tina, Tina, Tina, in mijn droom zijn wij een stel. Tina, Tina, Tina, wil je niet of wil je wel?" 

Romantiek
Het smachtende verlangen van Rob zal de doelgroep van Nederlands enige meisjesstripblad wellicht ontgaan zijn. Want die doelgroep, meisjes van acht tot twaalf jaar, is nog niet zo bezig met broeierige romantiek.

Ook niet in 1977, zo zien we aan de ingezonden brieven op de pagina Tina Post uit een Tina van dat jaar. ‘Thuis hebben we een haan en een kip. De haan heet Keesje en de kip Mientje. Leuk hè, Tina!’, groetjes van Sascha van Dorst uit Oosterhout.

Heks
Meisjes die nog vooral in de ban zijn van hun kip, zijn niet uit op een affaire met Rob de Nijs, hoe knap die in 1977 ook was. En zolang Yolanda Brouns uit Geleen nog droomt dat ze een ‘heks was en van de heksendokter op dieet moest terwijl ze zo graag dikke padden at’, weet je dat je als blad nog geen zware thema’s als anorexia hoeft aan te snijden.

Bladerend door deze Tina uit de jaren zeventig, komt mijn eigen jeugd weer boven. Mijn oudere zus, ze werd vorige week toevallig ook vijftig jaar, had de Tina. En ik las hem stiekem ook. Vooral omdat de strips uiterlijk zoveel leken op mijn favoriete voetbalstrips: De Wondersloffen van Sjakie en Rob van de Rovers.

Meisjes
Niet zo vreemd, want die waren  gemaakt door Engelse tekenaars en vrijwel alle strips in Tina waren in die tijd eveneens van Engelse makelij en hadden dezelfde typische tekenstijl. Maar de strips in Tina gingen niet over voetbal. Ze handelden over paarden, meisjesvriendschappen en gemene kostschooldirectrices. In Tina werd de meisjeswereld voor ons jongens verklaard. Meisjes houden van paarden, zoete Sarah Kay- posters en van Noortje, het meisje dat 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu