Veel zorgbestuurders nog boven norm van 181.000 euro
© iStock
Veel zorgbestuurders in Limburg verdienen nog altijd meer dan 181.000 euro, de maximale norm in de Wet Normering Topinkomens (WNT). Tot eind 2016 mocht dat nog, want gold een overgangsrecht. Dat hebben de meeste bestuurders ook ruim benut, leert een duik in de jaarverslagen. Maar dit jaar moet iedereen écht gaan inleveren.
De best verdienende Limburgse zorgbestuurders werken in het Zuyderlandziekenhuis. Voorzitter David Jongen en zijn collega’s Cees Sterk en Roel Goffin kregen in 2016 een jaarsalaris van 228.613 euro. Dat is overigens maar een paar stuivers meer dan de collega’s in het academisch ziekenhuis Maastricht. Bestuursvoorzitter Marja van Dieijen ging daar vorig jaar naar huis met 228.038 euro; bijna 6.000 euro meer dan in 2015.
Mathieu Goedhart, baas van de Mutsaersstichting, kreeg vorig jaar bij zijn jeugdzorginstelling 226.669 euro. Niet ver onder Goedhart zit Wouter van Soest, bestuursvoorzitter van de Zorggroep Noord- en Midden-Limburg. In 2016 verdiende hij 225.899 euro.
De strijd tegen topinkomens in de (semi-)publieke sector duurt al jaren. Achtereenvolgende kabinetten bedachten verschillende, steeds dwingender regels en wetten om de managers ervan te overtuigen dat het in tijden van almaar stijgende zorgkosten ook in de bestuurskamers wel wat minder kan. Het begon met de Wet Openbaarmaking uit Publieke Middelen betaalde Topinkomens (WOPT). In 2013 volgde de Wet Normering Topinkomens (WNT).
Zorgbestuurders mochten aanvankelijk nog maar 130 procent van het ministersalaris verdienen. Later werd dat in de WNT2 bijgesteld tot 100 procent. Voor dit jaar komt dat neer op een salaris van 181.000 euro. Voor wie al als bestuurder in dienst was voor de eerste WNT in 2013 van kracht werd, geldt een overgangsregeling. Men mocht, in principe, vier jaar lang nog hetzelfde salaris houden. Tot 31 december 2016 dus. Daarna moet er in stapjes worden afgebouwd, tot iedereen in 2022 op de norm zit.
Vakbond FNV Zorg en Welzijn publiceerde vrijdag de alweer zevende editie van haar Actiz Top 50. Een lijst van topverdieners in de ouderen- en thuiszorg. Landelijk werd in 2016 in de ouderenzorg 68 miljoen euro betaald aan bestuurderssalarissen en 2,5 miljoen aan vertrekpremies, sneert de vakbond. Terwijl 70.000 zorgmedewerkers hun baan verloren, zonder riante vergoeding. De eerste Limburger in die lijst is Zorggroepbaas Van Soest (plek 28). Op plek 34 en 35 gevolgd door Wiel Ploegman van Proteion (216.994 euro) en Pim Steerneman van Sevagram (216.773 euro).
De SP-fractie in de gemeenteraad van Venlo heeft gisteren vragen gesteld aan het college over de door de FNV gebundelde inkomens van bestuurders in de ouderen- en thuiszorg. De partij wil dat het college de bestuurders van de Zorggroep en Proteion aanspreekt op hun ‘graaigedrag’.
Overigens maken de zorgbestuurders zelf, en headhunters die hen voor nieuwe uitdagingen benaderen, zich groeiende zorgen over de blijvende aandacht voor hun inkomen en de gevolgen die dat nu al heeft voor het invullen van vacatures. Dat wordt steeds lastiger, claimen ze. Bijvoorbeeld artsen hebben geen of weinig trek meer om te switchen naar een bestuursfunctie en een flink deel van hun huidige salaris in te leveren. Veel jonge managementtalenten zouden voor het bedrijfsleven in plaats van de zorg kiezen.
Lees het hele verhaal in de krant van maandag