Bestuurder heeft ogen lang niet altijd op de weg

© Istock

Truckers op Nederlandse wegen zijn 20 procent van hun rijtijd afgeleid. Ook automobilisten hebben 10 procent van de tijd de ogen niet op de weg. Dat blijkt uit groot Europees onderzoek, waarbij weggebruikers vrijwillig zijn gefilmd.

ANP

Honderden chauffeurs zijn op vrijwillige basis twee jaar lang met camera's en meetapparatuur in hun voertuigen gevolgd. Achter het stuur nam algauw de dagelijkse routine de overhand, aldus De Telegraaf. Bellen, appen, eten, scheren, zich opmaken: alles werd vastgelegd. Volgens de praktijkproef kijkt bovendien 90 procent van de Europese bestuurders niet automatisch over de schouder als ze rechtsaf slaan.

"We schrikken erg van de zorgwekkende resultaten", zegt projectleider Nicole van Nes van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee