Man die conducteur neerstak is 'agressief en verstandelijk beperkt'

Het station in Landgraaf.

Het station in Landgraaf.© De Limburger/Luc Lodder

Een 42-jarige man uit Litouwen, die heeft bekend in februari 2016 in Landgraaf een treinconducteur te hebben neergestoken, moet wegens poging tot doodslag drie jaar cel plus tbs met dwangverpleging krijgen.

Annelies Hendrikx

Dat eiste het openbaar ministerie maandag voor de rechtbank in Maastricht.

Geen kaartjeDe Duitse conducteur raakte slaags met de man toen deze geen kaartje bleek te hebben. Daarop werd hij in zijn buik gestoken en moest worden geopereerd.

Tbs-kliniekDe Litouwer is verminderd toerekeningsvatbaar, concluderen gedragsdeskundigen van het Pieter Baancentrum. Hij is verstandelijk beperkt, heeft een persoonlijkheidsstoornis, voelt zich snel geprovoceerd, is gefrustreerd en agressief. Het risico op herhaling wordt groot geacht. De enige mogelijke maatregel is volgens het PBC tbs met dwangverpleging. Alleen is die lastig uitvoerbaar omdat de verdachte geen Nederlands spreekt en ongevoelig is voor behandeling. Of Litouwen beschikt over tbs-klinieken werd tijdens de zitting niet duidelijk.

NoodweerDe verdachte zelf vertelde de rechtbank overigens -via een tolk- dat hij gezond is, 'ook in het hoofd'. Zijn raadsman David Nieuwenhuis vroeg de rechtbank hem te ontslaan van rechtsvervolging, omdat hij uit noodweer handelde: de conducteur begon met slaan.

De rechtbank doet op 26 juni uitspraak.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee