Megaklus begonnen: alle Limburgse kerkkunst in kaart gebracht

© De Limburger/John Peters

Monnikenwerk in het digitale tijdperk. Zo zou je de klus van de kunsthistorici Lennart Willems en Sander van Daal het best kunnen omschrijven. Zij gaan de komende drie jaar samen met vrijwilligers alle objecten in de Limburgse kerken in kaart brengen.

Bram van der Heijden

In de Michaëlkerk in Thorn werd vanochtend afgetrapt met de inventarisatie van de kunstobjecten in de Limburgse kerken.

800.000 euroEen project dat 800.000 euro gaat kosten en dat wordt gefinancierd door de provincie, het bisdom, het Mondriaanfonds en enkele kleinere geldschieters. Het doel is om uiteindelijk een digitale database te creëren waarin alle bezit van de Limburgse kerken keurig staat beschreven.

VerhalenNaast het bepalen van de waarde van de kunstschatten, wordt ook gezocht naar de bijzondere verhalen achter de voorwerpen. "Juist dat geeft dit project extra waarde", zegt projectleider Matheu Bemelmans van het bisdom Roermond. Hij schat dat er in totaal de komende drie jaar zo’n 40.000 objecten in de database zullen worden verwerkt. "Het wordt hoe dan ook een enorme klus. Maar gelukkig krijgen de twee projectmedewerkers ondersteuning van vrijwilligers bij deze opgave."

DievenDe database zal trouwens niet voor iedereen toegankelijk zijn. Anders zouden dieven heel gemakkelijk waardevolle kerkschatten kunnen opsporen. Iedereen die straks, als het werk af is, in de database wil, moet daarvoor eerst een verzoek indienen bij het Catharijneconvent in Utrecht.

Lees morgen meer over het project in De Limburger.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee