Dumoulin tweede in klassement Ronde van Zwitserland

© ANP/Bas Czerwinski

Tom Dumoulin heeft nog altijd uitzicht op de eindoverwinning in de Ronde van Zwitserland. De Maastrichtenaar staat na de derde etappe tweede in het algemeen klassement op 10 seconden van zijn Australische teamgenoot Michael Matthews.

ANP

Matthews won maandag de derde rit. Hij kwam na 159 kilometer de lastige slotkilometer in de Zwitserse hoofdstad Bern goed door en was in de sprint de Sloveense wereldkampioen Peter Sagan van Bora en de Duitser John Degenkolb van Trek te snel af.

Leiderstrui kwijtDe Zwitser Stefan Küng raakte zijn leiderstrui kwijt. De Zwitser van BMC pakte onderweg 2 seconden bonificatie mee in de tussensprints en had daarmee zijn voorsprong op Matthews en Dumoulin vergroot naar 3 seconden. Dat was niet genoeg. Hij finishte niet in de voorste groep en kwam binnen op 19 seconden achterstand. .

AchterstandLasse Norman Hansen van Aqua Blue Sport en Elmar Reinders van Roompot-Nederlandse Loterij gingen er vlak na de start in Menziken vandoor en bouwden een maximale voorsprong van ruim 8 minuten op. Op 19 kilometer van de streep liet de Deense voormalig-baanwielrenner zijn Nederlandse medevluchter achter. De ploegen van de sprinters lagen toen nog 2 minuten achter, maar maakten die achterstand nog voor het binnenrijden van Bern goed.

Lastig klimmetjeBMC controleerde in de slotkilometers, maar op het lastige klimmetje werd het peloton totaal uit elkaar getrokken. Matthews werd goed gelanceerd door ploeggenoot Nikias Arndt en boekte zijn tweede ritzege in het shirt van Sunweb. Eerder won hij de openingsetappe in de Ronde van het Baskenland.