Gezocht: bestemming voor 57 miljard bankbiljetten uit India

Een biljet van 500 roepie.

Een biljet van 500 roepie. © AFP/Manjunath Kiran

India moet af van 57 miljard bankbiljetten. Een Limburgs bedrijf is nu op zoek naar een bestemming voor het overtollige geld

Stefan Dölcken

Eind vorig jaar nam de Indiase premier Narendra Modi een ingrijpend besluit: om de welig tierende corruptie in het land af te remmen, worden alle ‘grote’ bankbiljetten van 500 en 1000 roepie (omgerekend circa 7 en 14 euro) uit de markt gehaald. Dat komt neer op 57 miljard briefjes. Wat te doen met die tonnen aan oud papier? Je kunt er ‘briketten’ van persen en daarmee tafelbladen en kantoorartikelen maken, maar meestal belandt het versnipperde geld in een afvalverbrander of op een stortplaats. Wereldwijd kent slechts 22 procent van de landen een recyclingprogramma. In veel gevallen kost het vernietigen van de biljetten zelfs geld, omdat er geen afnemer is voor de papiersnippers.

WedstrijdKusters Engineering wil daar iets aan doen. Het Venlose bedrijf - specialist in vernietiging en hergebruik van versleten of ongeldig verklaard papiergeld - heeft in samenwerking met een aantal Indiase partners een wedstrijd uitgeschreven die ideeën moet opleveren om meer van het overtollige papier een nieuwe bestemming te geven.

VogelhuisjesDat moeten wel oplossingen zijn die op industriële schaal werken én die passen bij het land, zegt Sylvia Laurensse, innovatiemanager bij Kusters. "In Europa hebben we er wel eens vogelhuisjes van gemaakt. Je kunt niet zomaar ideeën uit Nederland één op één kopiëren naar een enorm land als India. Daarvoor zijn de maatschappelijke en culturele verschillen te groot."

Innovatieve oplossingenOm creatieve voorstellen te genereren, heeft Kusters de wedstrijd Value of Money uitgeschreven, die met name is gericht op designstudenten. De bedenker van het beste idee sleept in september een prijs van 100.000 roepies in de wacht, circa 1400 euro. "Voor een Indiase student is dat een hoop geld. Een extra motivatie om met innovatieve oplossingen te komen", denkt Laurensse. Haar bedrijf looft niet alleen het geld uit, het gaat ook helpen om het beste idee om te zetten naar industriële productie.

Hoogopgeleide mensenKusters is sinds 1994 actief in India. Op dit moment zijn er 33 installaties in gebruik voor de vernietiging van bankbiljetten. "Ik ben zelf heel erg benieuwd waar ze mee komen. India heeft zo veel hoogopgeleide mensen en tegelijkertijd zijn de maatschappelijke uitdagingen enorm. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan manieren om op een duurzame wijze energie op te wekken."

Minder lang meeHet komt zelden voor dat zo veel papiergeld als potentiële grondstof beschikbaar is zoals nu in India, erkent Laurensse. "Maar in Azië gaan bankbiljetten sowieso minder lang mee dan bij ons. Er zijn altijd grote hoeveelheden beschikbaar voor recycling en het zou mooi zijn als we daarvan gebruik kunnen maken."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee