Limburgse ouderen lopen behoorlijk gevaar op woningbrand

Print
Limburgse ouderen lopen behoorlijk gevaar op woningbrand

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Een op de vijf Limburgse ouderen loopt door eigen gedrag een groter risico op brand in zijn of haar woning.

Dat blijkt uit onderzoek van de twee Limburgse brandweerkorpsen.

Elektrische deken
De senioren lopen tijdens het koken regelmatig weg uit de keuken, laten de kaarsen onbeheerd achter, maken de wasdroger niet schoon of roken binnen op de bank of zelfs in bed. Ook komt het voor dat ze hun elektrische deken bij het opbergen in het voorjaar opvouwen in plaats van die te rollen. Daardoor neemt de kans op kortsluiting toe.

Rookmelders
Opvallend is dat bestaande preventiecampagnes - waarbij al jaren op de gevaren in huis gewezen wordt - toch gedeeltelijk invloed hebben op het gedrag van ouderen. Zo hebben de acties driekwart van de senioren bewogen tot de aanschaf van rookmelders, maar zijn die melders bij een deel van hen vervolgens ofwel nooit opgehangen ofwel niet meer op hun functioneren gecontroleerd. Volgens de onderzoekers zijn gebrek aan kennis of fysieke belemmeringen daar vaak debet aan. Iemand anders om hulp vragen, gebeurt echter zelden.

Projecten
De resultaten van het onderzoek willen de twee korpsen gebruiken om in de toekomst gerichter projecten in te zetten om brandveiligheid bij senioren te vergroten. De korpsen werken daarbij samen met onder meer KBO Limburg, woningcorporaties, thuiszorg en gemeenten.

Zestig jaar of ouder
Uit recente studies blijkt dat tussen 2008 en 2012 bijna de helft van alle dodelijke brandslachtoffers zestig jaar of ouder was. Verwachting is dat dit percentage door de vergrijzing en het langer zelfstandig wonen, de komende decennia oploopt tot 80 procent.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →