'Geen regels voor veiligheid bij obstacle runs'

© Mara van den Oetelaar

Een ‘obstacle run’ in Venlo is afgelopen weekend fataal afgelopen voor deelneemster Gitte Leurs (29). Volgens de brancheorganisatie OCR International kan de veiligheid bij die sportevenementen veel beter. “Momenteel zijn er geen vaste regels.”

HBVL

Ze zijn steeds populairder, de obstacle runs of loopwedstrijden waarbij vaak duizenden deelnemers allerlei hindernissen moeten trotseren. Lopers ploeteren door de modder, klimmen over hoge muren en doorkruisen diepe waterplassen vooraleer ze hun doel bereiken.

Pretparken“Eigenlijk zijn het speeltuinen of pretparken voor volwassenen”, klinkt het bij de organisaties. “Mensen willen meer dan gewoon lopen. Ze snakken naar de uitdaging en de groepsdynamiek. Dat verklaart wellicht waarom de sport zo geliefd is.”

GevaarlijkMaar zulke zware obstakels overwinnen is niet zonder gevaar. Afgelopen weekend eiste een obstacle run in Venlo zelfs een dodelijk slachtoffer. De 29-jarige Gitte Leurs was zaterdag net van een zeven meter hoge glijbaan naar beneden gegleden, toen een andere deelneemster op haar viel. De ervaren obstakelloopster lag al minutenlang onder water toen de duikers haar vonden. Ze werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zondagochtend bezweek.

Geen regels“Het probleem is dat er geen vaste veiligheidsregels zijn waaraan de organisaties zich kunnen houden”, legt Jerry Jansen van de brancheorganisatie OCR International uit. “De organisaties staan in voor de controle van het evenement en stellen daarvoor een veiligheidsplan op. Maar noch de gemeentes, noch de provincies hebben de juiste hulpmiddelen om de obstakels te kunnen controleren. Ze sturen bijvoorbeeld de brandweer, maar die heeft geen verstand van obstacle runs. Bijna niemand heeft dat.”

Ingenieurs“Wij hebben die expertise wel”, aldus Jansen. “We hebben al bijna 20 jaar ervaring met obstacle runs en sturen vakmensen, zoals bouwkundig ingenieurs, om de parcours te controleren. We bekijken de plannen, voeren een keuring uit en geven advies over veiligheid. Bovendien laten we het traject vooraf testen door een aantal lopers. Die zijn lang, kort, dik en dun, zodat we alle risico’s kunnen opsporen en ongevallen kunnen vermijden.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee