Danstalentje van 11 vliegt wereld over

Print
 Danstalentje van 11 vliegt wereld over

Afbeelding: Jeroen Kuit

Boeket-Heijsterstraat-Booldersdijk - Breakdancer Lorenzo Caboni (11) vliegt van Amerika naar China. Hij nam een videoclip op IJsland en danst dit jaar ook nog in Zwitserland en Duitsland.

Lorenzo is blij dat zijn vader Mino altijd meegaat op zijn reizen. "Dan mis ik thuis ook niet zo. Heb ik ook geen tijd voor, want ik moet tijdens die buitenlandse wedstrijden ook veel oefenen." 

Geldprijs
Hij is net terug uit China, waar hij een week lang zichzelf kon meten met de beste breakdancers ter wereld tot en met veertien jaar. Hij werd tweede. "Dat was echt wel vet. Applaus krijgen na een wedstrijd is echt heel leuk. Dan komen ze naar je toe en zeggen: wat was jij goed", vertelt hij thuis aan de tuintafel. Hij hield er een geldprijs aan over. Lorenzo zit nog maar in groep acht van basisschool De Klimop in Nederweert. "Mijn vriendjes vragen ook altijd na een wedstrijd of ik eerste ben geworden. Dat vinden zij ook vet. Gelukkig doet de school niet moeilijk als ik weg moet", vertelt hij.

Tijdens de Chinareis had hij twee toetsen gemist, maar die mocht hij inhalen. "We moeten nog zien hoe dat volgend schooljaar gaat, in combinatie met al die trainingen", zegt vader Mino, die nu met Lorenzo bijna elke avond naar de training gaat. In de weekenden staan er vaak wedstrijden op het programma. Komend schooljaar begint de 11-jarige op het College in Weert. "Echt veel zien we elkaar niet, nee", lacht moeder Birgit, die in de weekenden vaak moet werken en dus ook niet veel meekan. "Maar eind van het jaar staat Amerika nog op de planning en dan ga ik mee", zegt ze vastberaden. 


Miljoenen hits
Sinds Lorenzo in december 2015 Nederlands kampioen breakdance werd, stroomt zijn mailbox vol met uitnodigingen. Door Facebook en Instagram is Bboy Lorenzo inmiddels wereldwijd bekend. Mino: "Sommige filmpjes van hem zijn al meer dan een miljoen keer bekeken.” Tijd om in het dorp rond te hangen of een beetje te voetballen met klasgenoten is er niet. Maar nu er een trampoline in de achtertuin staat, kunnen Lorenzo en zijn broertje Federico (9) in de verloren uurtjes salto’s oefenen.

De bekendheid en zijn talent leveren mooie momenten op. Vorig jaar stond hij met de breakdance formatie Fresh Allstars uit Weert in de schijnwerpers bij Holland’s Got Talent. Hij was helemaal onder de indruk van IJsland waar hij een videoclip mocht opnemen met DJ Don Diablo. En op 30 juni geeft hij een optreden op de braderie in Nederweert. Gelukkig betaalt de evenementenorganisator de tripjes voor Lorenzo en één begeleider. En Mino is blij dat zijn werkgever hem de nodige flexibiliteit geeft. "Anders zouden we dit allemaal niet kunnen doen", zegt Mino. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen