Man van overleden Gitte Leurs: ‘Niemand treft enige schuld’

Print
Man van overleden Gitte Leurs: ‘Niemand treft enige schuld’

Afbeelding: Facebook Mike Helgers

Gitte Leurs, die zaterdag verongelukte tijdens VenloStormt, stierf in het harnas. Haar man Mike was erbij toen ze bewusteloos uit het water werd gehaald. "Het is vreselijk, maar niemand kan er iets aan doen."

Altijd renden ze samen. Elk weekend weer. Naar obstacle runs in Duitsland, Frankrijk of België. En altijd met uitdagende hindernissen. 

Alles samen 
Gitte Leurs (29 jaar) en haar man Mike Helgers (38 jaar) leefden voor de stormloopwedstrijden. Vorig weekend nog waren ze in Frankfurt. En elke dag trainden ze samen. Hardlopen, bodypumpen, fitness. "We waren altijd met z’n tweetjes. Ons leven draaide om deze sport. Zelfs onze voeding pasten we erop aan. En van maart tot en met september deden we elk weekend samen wel ergens in Europa mee aan een wedstrijd. Gitte was er nog goed in ook. Dit weekend hoorden we dat ze was gekwalificeerd voor het EK in Biddinghuizen. Het is nu wel heel zuur allemaal."

Mike Helgers uit Buchten spreekt daags na het fatale weekend waarin hij zijn vrouw verloor tijdens een noodlottig ongeluk tijdens de obstakelrun Venlo- Stormt, openhartig over haar dood. Afgelopen zaterdag deden ze samen mee aan het onderdeel SprintStorm, waarbij ze zo snel mogelijk een parcours van 1300 meter met zeven hindernissen moesten afleggen. Gitte zat in de finale bij de vrouwen. Mikel Helgers zou daarna de finale bij de heren gaan rennen. 

Mis
Hij was erbij toen een deelneemster boven op zijn vrouw knalde na de afdaling van de zeven meter hoge glijbaan, waarna Gitte bewusteloos onder water verdween. "Ik stond net achter de Superglijbaan naar haar finalewedstrijd te kijken toen ik doorhad dat er iets was gebeurd. Ik dacht nog dat het om de vrouw ging die boven op haar was gevallen. Maar toen ik haar weer aan de kant zag en Gitte niet, wist ik dat het mis was. Ik ben toen meteen naar het water gegaan.Maar ik kon niets doen, natuurlijk." Helgers ziet hoe de deelneemster die net vóór Gitte van de glijbaan ging, haar nog probeert te reanimeren. Hij probeert nog positief te blijven. Dat het wel goed komt met haar. "Door de klap is Gitte meteen buiten bewustzijn geraakt en ze is niet meer wakker geweest."

Gitte Leurs, geboren en getogen in Einighausen, was een zeer ervaren stormbaanloopster. Ruim drie jaar was ze naast haar werk in de boekhouding, intensief en zeer serieus bezig met de sport. De liefde ervoor neemt ze een paar jaar geleden over van haar man. Eerst gaan ze samen hardlopen, dan trailrunnen. Maar het tweetal zoekt meer uitdaging en gaat obstakel runnen. "Dat vergt heel veel van je lichaam, een sport die je dwingt om het beste uit jezelf te halen. Ga maar eens 10 tot 22 kilometer hardlopen, waarbij je tussendoor allerlei heftige hindernissen moet trotseren. Natuurlijk hebben we wel eens gedacht: dit is best eng. Maar dat wilden we ook, anders waren we wel blijven hardlopen. We wilden die spanning hebben en overleven." 

Geen verwijten
Het ongeluk met Gitte is ingrijpend, zegt hij. Nu al is de leegte in zijn huis voelbaar. En straks zal hij in zijn eentje de parcoursen moeten trotseren. Toch verwijt hij niemand iets. De organisatie niet, de vrijwilligers niet en ook de deelneemster niet die op zijn vrouw terechtkwam. Helgers is het dan ook niet eens met de kritiek van de brancheorganisatie OCR dat het ongeluk met zijn vrouw ‘onnodig’ was.

"Het is vreselijk, maar het gebeurt en niemand kan daar iets aan doen. Die glijbaan gebruiken ze in heel veel runs en als je die goed gebruikt, is hij veilig. Dat dat meisje op Gitte terecht is gekomen, is een freak accident. We wisten dat het risicovol zou zijn. Je kunt niet overal een matras onder leggen. Dan is het deze sport niet meer." Een paar uur na haar overlijden plaatste Helgers een tekst op zijn Facebookpagina ter ere van haar. Het leverde meer dan 2800 reacties op. "Hartverwarmend", zegt hij. "Ik voel me enorm gesteund. Allemaal sporters uit Duitsland, Frankrijk en België hebben hun medeleven betuigd. Dat doet me goed. Maar dubbel is het wel. Want Gitte hield niet zo van aandacht. Ze was rustig, eerlijk en direct. Ze zou nu hebben gezegd ‘wat een stomme quatsch'. Maar ik vind het mooi."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →