Verdachte doden Savannah was door kinderrechter uit huis geplaatst

Print
Verdachte doden Savannah was door kinderrechter uit huis geplaatst

Savannah Dekker (14) Afbeelding: Facebook

De jongen uit Den Bosch (16) die is gearresteerd voor betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Savannah Dekker was door de kinderrechter uit huis geplaatst.

De maatregel zou ingaan op 7 juni, maar het kwam er uiteindelijk niet van omdat de jongen op 4 juni werd gearresteerd voor het doden van Savannah. 

"Mensen zullen nu wel denken dat hij niet deugt. Maar het ligt anders", aldus zijn advocaat. Volgens haar heeft de kinderrechter zijn beslissing genomen op advies van de Raad voor de Kinderbescherming. 

Belangen
De jongen zou drie maanden onder toezicht worden geplaatst. De Raad kan vragen om een ondertoezichtstelling als de belangen van een kind ernstig geschaad worden. In de meeste gevallen kan een kind tijdens de ondertoezichtstelling thuis blijven wonen. Volgens de kinderrechter was de situatie in dit geval echter zo acuut dat een normaal onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming en de gewone verzoekschriftprocedure niet afgewacht kon worden.

Volgens de advocaat heeft de kinderrechter geen contact gehad met de jongen uit Den Bosch. "Waarschijnlijk wordt hij volgende week gehoord", aldus de advocaat die bevestigt dat de Bosschenaar sinds enige tijd met zijn moeder en broertje samenwoont. Volgens haar mag dit broertje wel thuis blijven.

Opgesloten
De 16-jarige jongen liet op 7 juni verstek gaan bij de kinderrechter omdat hij sinds 4 juni is opgesloten. Hij werd in zijn woning aangehouden nadat Savannah dood werd gevonden. De precieze toedracht is nog niet duidelijk. Vanwege opgelegde beperkingen mag de advocaat niets zeggen over deze zaak, maar wel over de zaak bij de kinderrechter.

Creatieve talenten
Dat geldt ook voor zijn veroordeling op 1 juni door de kantonrechter tot een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur met een proeftijd van twee jaar. Het ging om schoolverzuim van 23 september tot en met 3 november vorig jaar. "Mijn cliënt wilde en wil zijn creatieve talenten verder ontwikkelen. Hij zou een eigen bedrijf willen beginnen en dacht daarvoor de school niet nodig te hebben. Maar inmiddels wil hij wel weer naar school."

Volgens een woordvoerster van Bureau Jeugdzorg Brabant is deze instelling sinds het vonnis op 7 juni betrokken bij deze zaak.