Oude campers ongekend populair als ultiem slaapparadijs

Print
Oude campers ongekend populair als ultiem slaapparadijs

Afbeelding: Istock

Oude campers zijn ongekend populair. Het aanbod van campers op Marktplaats is sinds 2015 met 20 procent gestegen naar bijna 14.000 advertenties.

De geïnteresseerden zoeken vooral betaalbare tweedehands campers die ze helemaal naar eigen smaak en met allerlei snufjes willen inrichten. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Kien in opdracht van Marktplaats. Vooral gezinnen met kinderen in de pubertijd en alleenstaanden zien zo’n gerestylede camper wel zitten. 

Rijdend slaapparadijs
Het opknappen wordt meestal, door 61 procent, zelf bedacht en gezien als een leuke hobby. Slechts 11 procent schakelt een vakman in voor zo’n opknapbeurt. Het ombouwen van een nostalgisch oud Volkswagenbusje tot rijdend slaapparadijs is al langer populair, en de slimme camper is de nieuwste trend. Vaak wordt er een fijn bed in gemaakt, maar ook wifi en zonnepanelen zijn steeds vaker te zien. 

Ultieme camperdroom
De campers worden ook niet meer uitsluitend gebruikt voor een standaardvakantie. Het bezoeken van festivals met de camper wordt steeds populairder en ook op pad gaan met een camper voor sportieve activiteiten of het bezoeken van de meest afgelegen plekken in de natuur. Maar de ultieme camperdroom is toch wel een maandenlange zwerfvakantie. 

Revival
Onder jongeren lijkt de camper een ware revival te beleven. Van de camperbezitters is 6 procent jonger dan dertig en 25 procent is jonger dan veertig. De gemiddelde aanschafprijs is ruim 25.000 euro. Dan hebben we het meestal wel over een tweedehands model.

De reden om te kiezen voor een campervakantie is het gevoel van vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt. Vooral vrouwen vinden het buitenleven erg aantrekkelijk. Mannen vinden het idee van onafhankelijkheid erg prettig. En het idee dat ze zich onderweg niet druk hoeven te maken om een slaapplek.