Miljoenentekort dreigt voor gemeente Brunssum

Print
Miljoenentekort dreigt voor gemeente Brunssum

Afbeelding: iStockphoto/Getty Images

Brunssum zit nu nog goed bij kas, maar voor komend jaar dreigt een tekort.

Afgelopen jaar sloot de gemeente af met een overschot van 2,4 miljoen euro, 2 miljoen minder dan in 2015. Maar als de politiek geen maatregelen neemt sluit de begroting voor 2018 met een gat van 2,2 miljoen.

Lasten
Het college wil dat gevaar afwenden door geld te besparen of anders in te zetten. In het uiterste geval moeten de lasten omhoog, al wil de gemeente burgers zoveel mogelijk ontzien. Daarnaast kunnen reserves en incidentele middelen worden ingezet om de extra kosten te dekken.  

Kosten
Dat komt onder meer omdat de sociale werkvoorziening WOZL en de sociale dienst meer geld kosten. Ook investeringen in de openbare ruimte vallen duurder uit. Ook bij jeugdzorg moet Brunssum geld toeleggen, maar bij de uitgaven voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bleef juist geld over.

Jeugdzorg koopt Brunssum sinds een half jaar niet meer samen met de andere gemeenten in Zuid-Limburg in. Door dat zelf te regelen hoopt Brunssum de kosten te drukken. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →