Mislukte formatie: GroenLinks krijgt de wind van voren

Print
Mislukte formatie: GroenLinks krijgt de wind van voren

Klaver (links) en Pechtold tijdens het debat van dinsdag. Afbeelding: ANP/Remko de Waal

Partijen in de Tweede Kamer uiten harde kritiek op het afhaken van GroenLinks in de formatiegesprekken met VVD, CDA en D66. GroenLinks wil niet dat oorlogsvluchtelingen worden teruggestuurd.

Volgens politiek leiders heeft de partij onhaalbare eisen gesteld.

Onhaalbaar
D66-leider Alexander Pechtold zei dinsdag tijdens een Kamerdebat over de mislukte formatiepoging dat hij "geen moment heeft getwijfeld" of de internationale afspraken tussen EU en landen in Noord-Afrika over migratie die op tafel lagen, misschien niet aan nationale en internationale wetgeving zouden voldoen. Hij vindt de eisen die GroenLinks had onhaalbaar. "Waterdichte garanties voor een onzekere toekomst bestaan niet", aldus Pechtold.

Onbegrijpelijk
Sybrand Buma (CDA) spreekt van een 'volstrekt onmogelijk in te willigen eis'. Volgens VVD-leider Mark Rutte staan zelfs de meest linkse regeringen van Europa achter de voorstellen en is het daarom onbegrijpelijk dat GroenLinks er niet mee kan leven.

Asscher
Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher vroeg Jesse Klaver van GroenLinks waar er precies werd gesteld dat oorlogsvluchtelingen zouden worden teruggestuurd naar gevaarlijke gebieden. "Je maakt mij niet wijs dat heel Europa de schending van het vluchtelingenverdrag als uitgangspunt neemt", aldus Asscher.

Volgens Asscher vindt Klaver dat mensen ook niet naar veilige landen mogen worden gestuurd. Maar volgens hem is het niet de oplossing om iedereen naar Europa te halen.

Turkije-deal
Klaver zelf verwijst naar de ervaringen met de eerdere Turkije-deal. Hij vindt dat vluchtelingen niet naar dat land mogen worden teruggestuurd 'als je de rapporten leest over hoe ze met Syrische vluchtelingen omgaan'.

Wilders
Voor PVV-leider Geert Wilders was vanaf begin af aan duidelijk dat er geen strenger immigratiebeleid mogelijk is met GroenLinks. "Een blind paard had kunnen zien dat dit opnieuw fout zou gaan."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen