Ook de docent is nerveus voor het beslissende telefoontje

© Istock

De eindexamenuitslag wordt vandaag, woensdag, bekend. Dat betekent niet voor iedereen goed nieuws. Belangrijke les voor docenten die slechtnieuws-gesprekken voeren? "Nooit er om heen draaien."

Wiel Beijer

Bellen met een knoop in je maag. Naast veel goed nieuws moeten heel wat mentoren woensdagmiddag ook slecht nieuws overbrengen. Aan zwaar teleurgestelde scholieren die het helaas niet hebben gehaald.

Een leerling vertellen dat de vlag - compleet met schooltas - in de mast mag en dat de feesttent en de biertap besteld kunnen worden, is geen probleem. Goed nieuws brengen is leuk. Maar hoe voelt het aan de andere kant van de lijn als de boodschap niet zo positief is? En hoe voer je zo’n slechtnieuwsgesprek eigenlijk?

NieuwVoor Youri Haagmans is het helemaal nieuw. Hij is 25 jaar en startend docent economie aan het Brandenberg College in Landgraaf. Woensdagmiddag om 16.00 uur moet hij voor de eerste keer in zijn prille onderwijscarrière leerlingen bellen.

Slecht nieuws"Sommige leerlingen stuurden mij deze week al app-jes: ‘meneer weet u al iets?’, ‘bel mij liever niet’ of ‘bel mij alsjeblieft als eerste?’ Ik moet 24 leerlingen bellen en ik verwacht dat ik bij drie van hen slecht nieuws breng. Dat vind ik best lastig om te doen. Het zijn toch kinderen waar je een jaar lang een band mee hebt opgebouwd. Die wil je dit liever niet aandoen. Ik heb hier totaal geen ervaring mee. Misschien zeg ik wel: ‘goed gedaan, maar net niet goed genoeg om je diploma te halen’. Heel spannend”, vindt hij.

VoorbereidVoorbereiding van een slechtnieuwsgesprek is belangrijk, zo is de algehele regel. Zeker als dat slechte nieuws héél slecht nieuws is. Een arts die een patiënt moet vertellen dat hij of zij gaat sterven, bijvoorbeeld. Daar moet je goed op voorbereid zijn. Maar ook voor leraren is enige voorbereiding op zijn plaats, vindt dr. Mark Hommes , deskundige gespreksvoering bij de psychologische faculteit van de Open Universiteit in Heerlen.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu