Gestolen beeldjes Mattheus en Lucas zijn terug

In Baarlo zijn twee van de vier in de jaren 80 gestolen beeldjes terug gekomen.© Laurens Eggen

Mattheus en Lucas zijn terug in Baarlo. Het kerkbestuur heeft de twee gestolen beeldjes teruggekocht. Venduehuis Dickhaut in Maastricht vindt dat hun niets te verwijten valt.

Vikkie Bartholomeus en Pieternel Kellenaers

Kapelaan Hans te Boekhorst van de parochie H. Petrus uit Baarlo is ontgoocheld. De houten beeldjes (ongeveer 25 centimeter) maakten deel uit van de processiehemel uit circa 1800 waar op de hoeken de vier gevleugelde evangelisten prijkten. De hemel is rond 1860 „van ellende in elkaar gestort”, waarna de beeldjes in de sacristie bewaard bleven. In de jaren 80 werden ze gestolen en verdwenen ze uit beeld.

VeilingsiteEen medewerker van de parochie herkende de beeldjes van Lucas en Mattheus een paar dagen geleden op de veilingsite van het Venduehuis Dickhaut in Maastricht. Andere parochianen die de beeldjes nog kenden van vroeger bevestigden de vondst en in de archieven werd zelfs een inventarisatie van de kerkschatten gevonden waarin de sculpturen duidelijk afgebeeld staan.

Te Boekhorst: "Ik heb toen twee keer met het veilinghuis gebeld, maar dat liep tamelijk stroef. Men wilde alleen in actie komen als ik een aangifte kon overleggen of met een bevel van de politie kwam.”

OnbegrijpelijkHet kerkbestuur heeft volgens de kapelaan destijds aangifte gedaan, maar deze is niet zo snel te traceren. Hij heeft een jurist van het bisdom ingeschakeld om de zaak verder te onderzoeken. Kapelaan Te Boekhorst vindt de gang van zaken onbegrijpelijk. "Het valt mij nogal tegen van het veilinghuis. Ik snap dat deze zaak verjaard is en dat er strafrechtelijk niets meer te halen valt. Maar het is duidelijk dat deze beelden uit onze kerk komen. Dan is het vreemd dat er geen adequate reactie komt. Uiteindelijk hebben ze gezegd dat we zelf maar moesten bieden.” Het kerkbestuur heeft 460 euro voor de beeldjes betaald, exclusief veilingkosten.

SportprijsJeanette Dohmen van Venduehuis Dickhaut in Maastricht ziet niet hoe ze het anders had moeten oplossen. "De kerk in Baar­lo heeft ze nu voor een spotprijs, hier wordt soms wel 2500 euro voor betaald. Bovendien staan de beeldjes niet in het register van gestolen kunstvoorwerpen Art Loss beschreven en zou de politie ze in beslag moeten komen nemen als het om diefstal gaat.”

Raadsel In de dertien jaar dat ze voor het veilinghuis in Maastricht werkt, is dat slechts drie keer voorgevallen, volgens Dohmen. "Er bellen wel vaker mensen dat iets gestolen zou zijn, soms is het waar en soms niet. In het eerste geval trek ik het terug en handelt de politie het verder af. In dit geval betrof het de boedel van een Limburgse particulier, meer zeg ik er niet over.” Waar de andere twee beeldjes zijn, is nog een raadsel.