Torenhoog flatgebouw Londen compleet in brand

© Reuters

In de Londense wijk Kensington is brand uitgebroken in een torenhoog flatgebouw. Nagenoeg het hele 24 verdiepingen tellende gebouw staat in brand. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Het is onduidelijk of zich nog mensen in het gebouw bevinden.

AD

Sophia, die ongeveer een halve kilometer van de brand verwijderd is, zegt: "Er zijn veel mensen op de straat. Ik zie meer en meer vlammen uit het gebouw komen en tragisch genoeg kan ik zelfs mensen om hulp horen schreeuwen."200 mensenDe brand woedt in de Grenfell Tower, een torenflat in het westen van Londen. Volgens de Londense brandweer zijn 40 brandweerauto's en 200 brandweerlieden op de brand afgestuurd. Op sociale media verschenen al snel foto's en filmpjes van het brandende gebouw en om hulp schreeuwende bewoners. In het gebouw wonen ongeveer 200 mensen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens plaatsvervangend commandant Dan Daly werken zijn manschappen 'extreem hard onder zeer moeilijke omstandigheden' om de brand onder controle te krijgen. "Dit is een zeer ernstige situatie.'' Ooggetuigen meldden dat ze mensen uit het gebouw zagen springen. De brandweer is bang dat bewoners door de brand zijn ingesloten en dat het gebouw gaat instorten. Gewonden worden op straat behandeld.Mensen vastTv-presentator George Clarke staat op 100 meter afstand van het brandende gebouw: ,,Ik ben compleet bedenkt met as. Zo erg is het'', vertelt hij aan Radio 5. "Het is verschrikkelijk, ik heb mensen gezien die met zaklampen signalen verstuurden vanaf de bovenste verdieping. Die kunnen er klaarblijkelijk niet uit."

Een andere ooggetuige is Jody Martin die naar eigen zeggen naar de flat rende om te helpen. Hij zegt dat hij naar mensen heeft geschreeuwd dat ze naar buiten moesten komen maar dat hij toen terug hoorde dat mensen vastzaten in de gangen en dat het complete gebouw gevuld was met rook.Compleet weggebrandTim Downie vertelt aan de BBC dat een deel van het gebouw 'compleet is weggebrand'. "Het is verbrand tot het midden van het gebouw.'' Hij staat op een afstand naar de brand te kijken. "Het ziet er heel slecht uit, heel heel slecht. Ik heb nog nooit zoiets gezien, zo'n enorme brand. Het hele gebouw is aan het verpulveren en er hangt hier een dikke zwarte rook."