Kans groot dat Ziggo en XS4ALL Pirate Bay moeten blokkeren

© Screenshot The Pirate Bay

Internetplatform The Pirate Bay weet dat het gebruikers auteursrechtelijk beschermde films, series en muziek laat vinden en downloaden, en kan daarom worden verboden. Dat blijkt woensdag uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

ANP

De Hoge Raad in ons land had de kwestie in 2015 voorgelegd aan het EU-hof in een zaak die auteursrechtenclub stichting BREIN had aangespannen.

IllegaalDie wil dat de providers XS4ALL en Ziggo The Pirate Bay blokkeren omdat op de site illegaal gedownload kan worden. Een groot deel van de abonnees heeft dat ook gedaan.

Hoewel de beheerders van de downloadsite de bestanden niet zelf uploaden, kunnen ze wel het auteursrecht schenden. Ze spelen namelijk een "onontkoombare" rol bij het platform, aldus het hof, onder meer doordat ze de bestanden geordend aan de gebruikers beschikbaar stellen. Zo is er een zoekmachine en wordt bepaalde content actief in categorieën geplaatst en gefilterd.

UitspraakDe rechters in Luxemburg volgen met hun uitspraak het advies dat de advocaat-generaal van het hof in februari gaf.

Een Nederlandse rechter besloot in 2012 al tot een blokkade, maar dat werd in hoger beroep teruggedraaid. Een Nederlandse rechter gaat nu opnieuw een oordeel vellen over de eis van BREIN.