Heerlenaren liggen wakker van onverklaarbare bromtonen

Roberto Savelberg© Bas Quaedvlieg

© Facebook

thumbnail:  Roberto Savelberg
thumbnail:

Tientallen Heerlenaren hebben last van bromtonen. Ze sloten zich aan bij de Facebookgroep De Brom Van Heerlen. Dat initiatief komt van Roberto Savelberg, die naar eigen zeggen geregeld wakker ligt van laagfrequent geluid. Dat is volgens hem afkomstig van de mijnwaterinstallatie.

Geertjan Claessens

Het is onduidelijk of dat zo is. Deskundigen zijn het erover eens dat laagfrequent geluid (met een frequentie van minder dan 100 hertz) een toenemend probleem is.

De bron van de bromtonen is vaak niet te achterhalen. En als die wel wordt gevonden is het vaak niet mogelijk hem uit te schakelen. In dat geval moeten klagers ermee leren leven. Savelberg wil zich daar echter niet bij neerleggen. Ook de belangengroep Stichting Laagfrequent Geluid vindt dat klagers vaak verkeerd worden behandeld.

NormenBij de stichting kwamen afgelopen jaar 1200 klachten binnen, dubbel zoveel als in 2015. Volgens de stichting weten klagers vaak niet waar ze terecht kunnen.

De provincie drong al in 2013 aan op wettelijke normen voor laagfrequent geluid. Die zijn er nu niet. De provincie en de GGD werken samen in de werkgroep Laagfrequent Geluid, die voorlichting geeft over het probleem en mogelijke oplossingen. Als de bron niet te achterhalen of uit te zetten is, moeten mensen met de brom leren leven.

Klik hier voor de Facebookpagina De Brom van Heerlen