Raad Venlo gaat voor spoortunnel bij Venlose Vierpaardjes

De spoorwegovergang bij de Vierpaardjes in Venlo.© De Limburger/Le Giesen

De gemeenteraad van Venlo stemt eind deze maand in met de aanleg van een spoortunnel bij De Vierpaardjes in Venlo. Eerder hadden het Rijk en de provincie al geld toegezegd voor het project waarover in Venlo al jaren wordt gesproken.

Harry Lücker

De verschillende partijen spraken woensdagavond in een voorbereidende raadsvergadering over het plan waarvoor Venlo gerekend over jaren voor in totaal 15 miljoen euro gaat investeren.

OnverantwoordMet name GroenLinks was daarover kritisch. “Het lijkt onverantwoord om dit bedrag nu al toe te zeggen, zeker gezien de miljoenentekorten die we hebben bij de uitvoering van zorgtaken. Dat moet eerst structureel worden opgelost, wat betreft De Vierpaardjes moeten we even pas op de plaats maken”, betoogde GroenLinks-raadslid Huub van Eijck. Hij pleitte ervoor uitstel te vragen bij het Rijk en de provincie. Als eventuele tussenoplossing presenteerde hij om wel al met de bewoners van De Vierpaardjes te gaan onderhandelen over de verkoop van hun huis.

VerledenDe overige partijen wezen erop dat er al jaren over het plan is gesproken, er nu geld ligt van Rijk en provincie en in het verleden meerdere malen positief is gestemd over het plan. “Het zou ook zeer vreemd zijn om door de problemen op het sociaal domein de stad nu op slot te zetten voor verdere ontwikkelingen”, verwoordde SP-fractievoorzitter Ton Heerschop het.

Wethouder Jos Teeuwen (CDA, Verkeer) gaf aan zeer verheugd te zijn over de brede steun voor het project, maar gaf ook aan dat van uitstel geen sprake kan zijn. “De provincie verwacht deze maand een beslissing.”