Weer rechtszaak over arbeidsmigranten op camping

© De Limburger/Jeroen Kuit

Er is weer een nieuwe rechtszaak over het aantal arbeidsmigranten dat mag worden gehuisvest op Landgoed Leudal in Haelen.

Kitty Borghouts

Nu de gemeente Leudal niet heeft gereageerd op een vergunningaanvraag van eigenaar Wilbert Hikspoors om 375 seizoenwerkers te mogen onderbrengen, gaat de ondernemer ervan uit dat de vergunning ‘van rechtswege’ automatisch is verleend. "Niet reageren op een aanvraag staat gelijk aan toestemmen", zegt Hikspoors.

BriefDe gemeente bestrijdt dat er sprake is van een vergunningaanvraag. In december stuurde Hikspoors de gemeente een brief waarin een aantal zaken aan de orde werden gesteld. Wat de gemeente betreft is dat geen officiële vergunningaanvraag. Hikspoors legt dit nu voor aan de rechter, die op basis van de stukken een oordeel zal vellen. Wanneer dat gebeurt, is niet bekend.

BeperkenDe juridische strijd tussen Landgoed Leudal en gemeente over aantal arbeidsmigranten duurt al jaren. In het verleden waren er 375 arbeidsmigranten toegestaan. De gemeente wil dat aantal beperken en legde dat in 2014 vast in het nieuwe bestemmingsplan. Hikspoors vocht die beperking met succes aan: de rechter vond dat de gemeente onvoldoende had onderbouwd waarom er minder seizoenwerkers op de camping mogen logeren.

Tweede versieIn een tweede versie van het bestemmingsplan stond opnieuw het gewraakte aantal van 225 genoemd. Opnieuw volgde een rechtszaak en voor een tweede keer haalde de Raad van State vorige maand een streep door dat document. Leudal moet nu uiterlijk in september met een aangepast plan komen.